Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Не само наркотиците, но и борбата срещу тях се оказва доходоносна

21 Декември 2013 / 14:12:23  GRReporter
1564 прочитания

Здравните инспектори разследват дефицита от 8,4 милиона евро в Организацията за борба с наркотиците ОКАНА, като е установено, че той се дължи предимно на прехвърляне на средства от терапевтични програми към заплати. В периода 2003-2010 заплатите са се увеличавали с 60% до 182%, като подобна е била ситуацията и с  излащането на прекомерно големи надбавки.  

Тези цифри стават ясни от четири доклада на проверяващи, които е разпоредил главният одитор на публичната администрация Леандрос  Ракиндзис.

Леандрос Ракиндзис

Според него, черната дупка, установена във финансите на Организацията се дължи на факта, че от 2010 до края на 2012 разходите за заплати на ОКАНА остават високи (надхвърляли са с 60% приходите), тъй като не са съобразени с изискванията на единната щатна таблица, а държавната субсидия е намалявала с до 40%.

Според източници, проверяващите от Здравния инспекторат са установили, че дефицитът в размер на 8,4 милиона евро се дължи главно на прехвърлянето на средства от различни програми към перо „заплати“ на Организацията.

Първите четири доклада по въпроса са публикувани през януари 2011 и представени на обща пресконференция от Леандрос Ракиндзис и тогавашния директор на Организацията Мени Малиори. Главният одитор бе изпратил тогава докладите в прокуратурата с искането да бъдат повдигнати обвинения срещу предишните ръководства на ОКАНА заради лошо управление.

Една година по-късно той поиска от Дирекция „Главно счетоводство“ да провери отчетите на Организацията за изплатените заплати и при проверката отново бе установено, че продължава изплащането на прекомерно високи надбавки, без да е приложена единната щатна таблица.

По-конкретно, проверяващите установяват, че:

Надбавката за опасен труд е увеличена от 1998 до 2011 с до 576%.

Служителите, работещи на улицата, са получавали през март 2011 от 85 до 392 евро надбавка, докато в същото време в публичния сектор тази надбавка е в размер на 70 евро, и на 150 за служителите по чистотата в органите на местната администрация.

Тази надбавка е получавана от чистачките, дори и от разпоредителите на Организацията за борба с наркотиците.

Семейната надбавка (за брак и деца) от 1998, когато е била в размер на 35 евро, през  2011 се е увеличила до 708 евро за семейства с четири деца, отбелязвайки ръст с до 570% при медицинския персонал. В същото време единната щатна таблица в държавния сектор предвижда само детски надбавки в размер на 35 евро за едно дете, 70 евро за две деца, 120 евро за три деца и 170 евро за семейства с четири деца.

Колективният трудов договор е предвиждал също така увеличаване на болничните надбавки в периода 1998-2011, достигнали до 502% за немедицинския персонал (от 58 евро надбавката е увеличена на 353 евро).

Дори надбавката за работа на компютър е достигала 204 евро за служител с висше образование, докато според закона, сумата трябва да е в размер на 97 евро.

Дирекция „Главно счетоводство“ е поискала заплатите да бъдат съобразени с предвиденото в законите, които се отнасят до формирането на заплатите в държавния сектор, и е поскала връщането на сумите, изплатени неправомерно на работещите.

На свое заседание от 25 юли 2012 управителният съвет на Организацията за борба с наркотиците отхвърля одитния доклад на Дирекция „Главно счетоводство“ в частта му за връщането на изплатените суми.

От началото на 2013 започва орязването на заплатите на 650-та служители в Организацията съгласно предвиденото в единната щатна таблица.

Конфликт между работещите и главния одитор

Работещите в Организацията за борба с наркотиците влязоха в конфликт с главния одитор на публичната администрация Ракиндзис, като го обвиниха, че лъже за увеличаването на заплатите им с до 182%, както и за възнаграждения, достигащи до 2500-3000, посочвайки, че средното месечно възнаграждение на 650-та служители не надхвърля 1300 евро през последните три години.

Леандрос Ракиндзис е разпоредил нов контрол върху управлението на Организацията за борба с наркотиците, който се извършва тези дни от Здравния инспекторат и ще бъде приключен до края на годината. Освен това в свое изявление той казва, че въпреки забележките на Дирекция „Главно счетоводство“, през юли 2013 е бил гласуван закон, който узаконява допълнителните възнаграждения.

Пред вестник „Етнос“ той отбелязва, че подобни законодателни инициативи обезсмислят резултатите, постигнати от проверяващите органи, и дават възможност да продължи изплащането на сумите.

Председателят на синдиката на работещите в Организацията за борба с наркотиците Янис Какламанис заяви пред „Етнос“, че служителите в Организацията искат да приключи проверката, за да спре най-накря обсъждането на дефицита в ОКАНА.

Категории: Организация за борба с наркотиците ОКАНА дефицит одит нарушения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus