Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Не се изключват допълнителни рестрикции в бюджета за 2010 година

21 Ноември 2009 / 09:11:39  GRReporter
1321 прочитания

Виктория Миндова

Отворена остава възможността за бъдещи промени в проектобюджета за 2010 година, който влезе официално за гласуване в парламента. Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину обясни, че икономическото положение на страната изисква гъвкавост и адекватност при прилагането на финансовите мерки за излизането на Гърция от кризата и „не е изключено да възникнат бъдещи промени в бюджета.”  

Основна цел на финансовия план за 2010 година е намаляването на държавния дефицит с 3,6%, което е  равностойно на 8,4 милиарда евро от БВП за 2010 година. За да намалее дефицитът до желаните  на 9,1% от БВП за една година, правителството предвижда пакет от мерки, които включват както промени в законовата рамка на данъчното облагане, така и реформа в държавно – административаната политика, свързана със съкращавенето на разходите. Папаконстантину обяви, че 4,5 милиарда евро (или 1,8% от БВП) са очакваните допълнителни приходи в държавната хазна през следващата година, от които 3,5 милиарда от оптимизиране на данъците. С планираните промени в  здравната система, Гърция ще спести 3,7  милиарда евро, равностойни на 1,5% от БВП.

След като влезе в сила финансовият план за 2010 година, новите упрвляващи планират промени в структурата, управлението и контрола на статистическия институт, които да гарантират независимостта на данните, свързани с обективното и достоверно представяне на информацията пред обществеността. Папаконстантину обяви, че ще се проведат реформи в оберазователната система и сигурността на гражданите. По отношение на промените в закона за социалното осигуряване, минисътрът обяви, че новият проект  ще бъде внесен в парламента за гласуване в крайния си вариант през март месец 2010 година и ще описва обстойно преструкторирането, закриването или сливането на социално - осигурителните каси.

Категории: бюджет 2010 рестрикцииИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus