Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Не знаете за кого да гласувате? Открийте отговора в EUvox2014

24 Април 2014 / 19:04:33  Анастасия Балездрова
1384 прочитания

Изборите за новия състав на европейския парламент са след месец и предизборната борба вече е разпалена. Както на предишната, така и на тази изборна надпревара европейските политици са особено загрижени за активността на избирателите. А тя е особено важна, предвид възхода на крайнодесните и евроскептичните политически сили в много европейски страни.

С цел да помогнат на европейските граждани да се информират за позициите на партиите, да преценят с коя от тях съвпадат техните възгледи и в крайна сметка да отидат да гласуват на 25 май, политолози от 28-те страни-членки създадоха електронната платформа  EUvox 2014 (www.euvox.eu).

В нея европейските граждани отговарят на 30 въпроса от областите на политиката, икономиката и обществото, след което системата ги сравнява с позициите на партиите и показва на потребителите до коя от тях се намират по-близо. 22 от въпросите са еднакви за всички европейски страни, а останалите са специфични за конкретната държава.

Политологът Василики Георгиаду от атинския университет Пантио посочи, че подобни електронни съветници за гласуване се използват от страните в северна и централна Европа още от 90-те години. „От години следим промяна в поведението на избирателите, които все повече се интересуват за тематични части от политиката на партиите, отколкото от общата им идеология. Платформата им предоставя възможността да ограничат търсенето си до областите, от които той се интересува повече”.

Нейният колега от солунския университет „Македония” Янис Констандинидис поясни начина, по който е организирана платформата. „Позициите на партиите бяха обработени от политолози от страните- членки на Европейския съюз в условия на пълна независимост от партиите, правителствени или други институции. Те бяха формулирани според публичните изявления и официалните писмени становища на партиите”, обясни той.

Платформата EUvox 2014 предоставя възможността на потребителите да сравни своите виждания и спрямо други политически партии в Европейския съюз, както и с резултатите на всички останали потребители. Както посочи Василики Георгиаду, платформата има и креативен и забавен характер, тъй като потребителят може да запази резултатите си, за да ги разгледа по-подробно, да публикува коментар и дори да ги сподели в социалните мрежи.

На въпроса на GRReporter доколко европейските партии могат да извлекат полезни изводи от резултатите в платформата по отношение на избора на националните партии, които членуват в тях, отговорът на Янис Констандинидис бе, че те се стремят да имат колкото се може повече последователи и затова приемат голям брой партии, дори ако понякога възгледите им не съвпадат напълно. „Електронната демокрация е това, към което се стремим. Платформата, която представяме е само началото на този процес”, допълни Василики Георгиаду.

Платформата е създадена от холандската компания Kieskompas и европейската академична организация PreferenceMatcher. Проектът е съфинансиран от Европейския парламент.

Потребителите отговарят на въпросите напълно анонимно, а демографските данни, които предоставят в началото и само ако искат се използват единствено за изследователски цели. 

Категории: Политика европейски избори електронна платформа EUvox 2014 партии гласоподаватели
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus