Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Недекларираната заетост в Гърция е 30%

07 Декември 2012 / 19:12:17  GRReporter
1424 прочитания

Недекларираната заетост в Гърция е 30 на сто, сочи специализираното проучване на Института за икономически и търговски изследвания (IOBE). Анализаторите подчертават, че тя е пряко свързана със сивата икономика, обема на която се изчислява близо до 25% от БВП. Високата безработица и промените в трудово-правите отношения в страната допринасят за по-лесното разширяване на нелегалната заетост.

Националната статистическа служба съобщи, че безработицата в страната е достигнала 26% през септември 2012. Тези резултати слагат Гърция на първо място по безработица между страните от еврозоната. В тези условия гражданите много по-лесно се съгласяват да работят на черно, без да получават здравна или пенсионна осигуровка. В допълнение специалистите заявяват, че гражданите имат много ниско доверие в ефективността на публичната администрация и държавната дейност.

Най-сериозни причини за скока на работата на черно се смятат не цената на труда в страната, която падна средно с 20% от началото на кризата, а повишаването на разходите за социални и здравни осигуровки и с сериозно увеличената данъчна тежест. Това в съчетание с липсата на ефективни контролни практики от страна на държавата, прави овладяването на феномена на недекларираната заетост трудно. От Института за икономически и търговски изследвания подчертават, че предприятията, които не декларират служителите си, не само лишават държавния бюджет и осигурителните фондове от приходи, но и упражняват нелоялна конкуренция.

Най-често жертви на недекларираната заетост стават имигрантите с нередовни документи за престой и работа в страната и дългосрочно безработните, които са изгубили своето място на трудовия пазар. Тези социални групи не са в състояние да договарят условията на предлаганата им работа с работодателите и не могат да защитят лесно основните си трудови права.

Междувременно Съюзът на търговците в Гърция обяви, че над 68 хиляди фирми в сектора са прекратили дейност в последните две години. Рецесията, намаляването на месечния доход на гражданите и високите данъци са главните причини за масовите фалити. Официално вписаните безработни от търговския сектор са приблизително 800 хиляди души. От тях само 185 хиляди имат право на социална помощ от бюрата по труда, която е в размер на 360 евро на месец. Повишаването на безработицата във второто тримесечие на тази година коства на осигурителните фондове приблизително четири милиарда евро и отрицателната тенденция се очаква да продължи.

Общо работещата сила на Гърция наброява приблизително 3,7 милиона души. През септември безработните достигнаха 1,3 милиона души. Затрудненията на трудовия пазар карат гражданите да приемат неизгодните условия на недекларираната заетост, за да си осигурят някакъв доход през годината. Най-висока е безработицата при младежите до 24 години – 56%. Следва възрастовата група между 25 и 34 години с 35%. При хората на средна и предпенсионна възраст проблемът с безработицата е много по-нисък. Анализаторите оценяват това явление с факта, че държавният сектор все още остава основен работодател в страната. Постоянната служба в публичната администрация или държавните предприятия е гаранция, която заетите в частния сектор не могат да имат.

Категории: ИкономикаПазари безработица недекларирана дейност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus