Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Неделният погром струва 1 милион евро на общината и още 40 милиона на частниците

14 Февруари 2012 / 15:02:56  GRReporter
1880 прочитания

След погрома в центъра на Атина по време на протестите срещу строгите мерки, предвидени в меморандум 2 все повече гърци започват да се отърсват от шока и да задават съвсем естествения въпрос: Защо изгоря Атина?

За пореден път гръцката полиция не можа да даде задоволителен отговор. Властите се ограничиха само с представянето на статистика за заловените в неделя вечерта участници в бурните протести и палежи. Според нея заловените, които ще бъдат изпратени пред правосъдието са общо 77. От тях 53 са гърци, а останалите 26 – чужденци. Трима са непълнолетни – на възраст между 14 – 17 години, четиридесет и седем – между 19 и 29 години, двадесет и седем – между 31 и 39, а останалите осем са над 40-годишни.

Интересни са и данните за техните професионални занимания. Петнадесет са заявили, че са безработни, четирима са студенти, двама – ученици, единадесет – служители в частния сектор, двама – професионалисти на свободна практика, един е преподавател, един практикуващ адвокат, един шофьор, един режисьор и двама други - строители. 39 от заловените не са посочили никаква професия.

Обвиненията, които варират за всеки един от тях са опит за убийство, опит за нанасяне на тежка телесна повреда, нанасяне на телесни повреди, кражби, нарупаване на обществения и домашния покой, съпротивление, наругаване, както и за нарушения, описани в закона за оръжията и експлозивите.

От полицията отговарят на обвиненията, че не са арестували извършителите на вандалщините с аргумента, че през последните две години са заловили над 3 000 участници в сблъсъци в центъра на Атина. „От тях бяха арестувани 1 300 анархисти. Но никой от тях не беше изпратен в предварителния арест. Бяха определени дните за провеждане на делата срещу тях, след което те се завръщаха на улицата още по-надъхани”, посочват високопоставени полицейски представители.

Според тях в цяла Гърция действат около 4 500 анархисти, като в Атина се намират между 1 800 – 2 000. Те причиняват в гръцката столица повече от 500 – 600 сблъсъци с различен интензитет на година. Полицаите казват, че не могат да контролират това положение, поради забавяне в работата на правосъдието. „Все още не са разгледани делата за арестите през 2007 и 2008 и особено за щетите, които бяха причинени след убийството на 15-годишния Александрос Григоропулос в квартал Ексархия”. Те добавят, че това разтакаване подпомага организаторите на размириците. „Когато след 3-4 години започват делата много малко полицаи могат да представят доказателства за участието на конкретни лица в тях. От полицията обвиняват унивесрситетската управа, че не е реагирала на създаването на щаб на анархистите в сградата. Те бяха публикували кратък текст, с който информираха за създаването на „щаб по време на горещата четиридневка на протести в Атина” в известния за връзките си с тези среди сайт Indymedia. От полицията твърдят, че ръководството на факултета не е предоставило правилна и точна информация за събитията там.

Според главния началник на гръцката полиция там е имало хора, които нямат никаква връзка с университета. Същото се посочва и в писмата на ректора. Освен това в сградата на Юридическия факултет се произвеждали десетки петролни бомби Молотов. Три дни преди протестите организаторите на окупацията призовали за по-масово участие и доставка на лекарства, храна и други неща, поради възможността те да останат в нея. От своя страна ректорът Теодорос Пелегринис отрича нападките и обвинява медиите в пристрастност. В съобщение, което издаде вчера той твърди, че университетските власти са предприели „всички действия, които бяха необходими, за да се осигуря сигурността на сградите”. Според прокуратурата на Върховния съд писмата на ректора са пристигнали там едва вчера, ден след размириците, докато ректорът твърди, че ги е изпратил на 9 и 10 февруари. 

Днес атинският районен прокурор Елени Райку издаде заповед за провеждането на четири предварителни следствия. Първото е на база оплакването на Съюза на лекарите в Атина за използването на химични газове от страна на полицията срещу демонстрантите. Второто ще трябва да изясни условията, при които бяха ранени ветеранът на гръцката Съпротива Манолис Глезос и композитирът Микис Теодоракис при влизането им в двора на парламента. Заповедта за третото предварително следствие бе издадена на база оплакването на собственика на кино „Асти”, че маскираните вандали са го изнудвали за пари, за да не унищожат собствеността му. Четвъртото следствие ще се проведе за всички щети, които бяха нанесени в центъра на Атина, независимо дали става дума за обирите в частни търговски обекти или палежите на сгради и унищожаването на държавно имущество. Целта на комплексното разследване на прокуратурата е да бъдат установени всички случаи на автоматично преследвани престъпления и да се положат всички усилия техните извършители да бъдат открити.

И докато полиция и съдебна власт си прехвърлят топката на отговорностите от общината съобщиха, че стойността на нанесените щети надхвърля един милион евро. „Имаме щети, каквито не сме имали никога досега. Нито през декември 2008 нямаше изкъртени светофари. Сега направиха и това. Измъкнаха цели трафопостове на компанията за електроснабдяване и общински такива от тротоарите. Този път изкъртиха също цели парапети и колконки от улиците”, заяви отговорният за чистотата заместник-кмет на Атина Андреас Варелас. Изкъртени са били 40 тона мрамор, решетки от шахти и метални парапети. Той посочи, че група младежи са се опитали да превземат дори сградата на кметството, но служителите са осуетили техните намерения.

Категории: Криминална хроника протести палежи обири щети община частн фирми Атина център
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus