Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Недостатък в конструкцията на Боинг 737-300 е причинил катастрофата на авиокомпания Хелиос

24 Януари 2013 / 11:01:47  Мария Спасова
3106 прочитания

Недостатък в конструкцията на Боинг 737-300 е причинил катастрофата на авиокомпания Хелиос, това заяви Стелиос Вудурис, адвокат на Янко Стоименов пред Апелативния съд в Атина. На днешното заседание тричленният състав на съда изслушва адвокатите на четиримата служители на авиокомпания Хелиос, обвинени за катастрофата на 14 август 2005, при която загинаха 121 души. Вудурис поиска снемане на обвинението и пълно оправдаване на служителите на Хелиос.
    На днешното заседание не се яви нито един от обвиняемите, които бяха представени от адвокатите си. Първи започна пледоарията си Стелиос Вудурис, който представлява трима от обвиняемите - изпълнителния директор Димитрис Пандадзис, директора летателни операции Георгиос Кикидис и първия пилот Янко Стоименов. И тримата са обвинени, че са разрешили на двамата пилоти да поемат управлението на фаталния полет при положение, че не са били добре обучени и са имали личностна непоносимост по между си, както твърди в обвинението прокурора.

Пледоарията на адвоката продължи час и 45 минути. На принципа на противопоставянето теза-антитеза той се спря на всичките аргументи на обвинението като подчертаваше разликата между фактите и хипотезите."Не мога да докажа, че не съм слон. Мога само да ви представя фактите, а вие решавайте", с тези думи се обърна към съда адвоката.

1. Обучението на пилотите - командирът германския пилот Мертел е бил подалан на изпити три пъти от три различни компании за последните 2 години преди фаталната катастрофа. Хелиос е само една от тези компании. И трите пъти е преминавал теста. Последният е бил два месеца преди катастрофата. Помощник капитанът Хараламбос също е бил подлаган редовно на проверовъчни тестове, последният път по-малко от 6 месеца преди катастрофата.

2. Професионалните им качества - и дамата са били опитни пилоти и общо са имали 23 500 летателни часа. Били са сред най-скъпоплатените пилоти в Хелиос именно защото са били професионалисти. Едно от обвиненията срещу служителите на Хелиос е, че Хараламбос не е бил особено способен, тъй като е бил на 50 години и все още е бил помошник капитан. "Хараламбос започва работа като механик. Става втори пилот на 40 години. Сравнително късно започва да лети. На това и се дължи фактът, че на 50 години е бил само помощник капитан. Няма логика да е бил неспособен и толкова добре платен. Защо ще го държи компанията, ако можеше да наеме по-способен за два пъти по-ниска заплата", подчерта защитата.

3. Личната непоносиост между двамата пилоти - според Стелиос Вудурис това обвинение се основава само на изявления на вдовицата на Хараламбос. Но той припомни нейни думи, изречени само ден след трагичния инцидент, когато тя твърди нещо друго: "Не познавам Мертел. Нищо не съм чувала за него. Мъжът ми никога не го е споменавал". Напротив, двмата пилоти често са летели заедно. Само през 2005 са имали девет съвместни полети, фаталният е бил десетият им.

4. Друг аргумент на прокурора е, че тъй като Хелиос е била нискобюджетна компания, тя е имала ниски изисквания за безопасност на полетите. "Нискобюджетна компания означава, че няма бизнес и първа класа, а само туристическа и също, за да се спестят разходи по престоите на самолетите се избират "трудни" часове за излитане - сутрин рано или вечер късно", поясни пред съдийте адвокатът. Той им припомни, че най-тежката авиационна катастрофа, при която загиват 580 души е на KLM. Тежки катастрофи имат в историята си и Еър Франс, всички американски авиокомпании и дори гръцката Олимпик, в чиито самолети са загинали над 200 души, включително и един гръцки заместник-външен министър. Така че за съжаление авиационните произшествия не са патент само на ниско-бюджетните компании.

5. Понеже пилотите са допуснали грешка, те задължително не са способни. Тук Стелиос Вудурис приведе много примери, които показват за съжаление, че и най-опитните и способни пилоти не са застрашени от грешки, които да причинят смъртта на много хора. Последният пример е хеликоптерът, който се удари в кран в жентъра на Лондон и загинаха двамата души на борда му. Той е бил управляван от пилот от Кралските воено-въздушни сили, който при това в последните 15 години е бил и каскадьор и се е снимал във филмите със Джеймз Бонд. Пилотът на полския самолет, който се разби в Русия с президента, вицепрезидента и половината полско правителство също е бил военен пилот с огромен опит. Такъв е бил и пилотът на споменатия вече полет на KLM.

Адвокатът призова съдиите да поставят граница между фактите и хипотезите. "Кои са фактите? Самолетната кабина е била разхерметизирана. Моделът Боинг 737-300 не е имал ефективна светлинна сигнализация. Кислородните маски не са били използвани. В резултат на това пилотите губят съзнание и се стига до трагедията". Останалото са догадки. Едно от обвиненията, включително и към Янко Стоименов е, че двамата пилоти не са били обучавани как да действат в случай на загуба на съзнание. "Това не се прави никъде в гражданската авиация, а само във военната. За гражданската авиация то няма смисъл - какво да обучаваш човек, който не е в съзнание поради липсата на кислород? Във военната авиация то има смисъл, защото там пилотът може временно да загуби съзнание по други причини и е важно бързо да се възстанови", обяснява Вудурис.

Категории: Янко Стоименов Стелиос Вудурис авиокомпания Хелиос катастрофа Апелативен съд Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus