Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нелегалната имиграция е европейски проблем, който Гърция се опитва да реши сама

13 Април 2012 / 12:04:37  GRReporter
2146 прочитания

Нелегалната имиграция се оказа вторият най-важен акцент на предизборната кампания след икономическата криза, а партиите, които проповядват ксенофобия и национализъм се радват на одобрението на една значителна част от избирателите. В същото време гръцката полиция предприе интензивни проверки сред незаконно пребиваващите чижденци в центъра на Атина, а парламентът прие закон за създаването на центрове за временно задържане на нелегалните имигранти. Само през 2011 около 100 000 души незаконно са преминали границите на страната, съобщи говорителят на гръцката полиция Атанасиос Кокалакис в интервю за Мария Спасова.

-Г-н Кокалакис, през последните дни виждаме, че в центъра на Атина полицията проверява много внимателно нелегалните имигранти. Какви са проблемите, свързани с нелегалната емиграция, пред които е изправена сега Гърция?

- Първо бих искал да подчертая, че центърът на Атина е придобил един по-приемлив облик от преди, благодарение на нашите действия. Големият проблем в центъра на Атина е прекаленото струпване на имигранти, главно икономически, дошли от различни страни. Това на практика означава, че хора от различна националност се струпват на едно място, с всичките си национални характеристики и различия. Гръцкото общество досега не беше свикнало с толкова различия, с такава мозайка от култури в едно географско пространство, което допреди близо 15 години е било населено почти само с гърци. И така големият проблем е в самия състав на населението в центъра на Атина. Има различни причини, поради които тези хора не могат да отидат в друга страна, което е тяхното основно желание или не могат да си намерят работа, защото гръцкото общество, гръцката икономика не може да поеме повече работна сила. Те стигат дотам, бих казал доста голям процент, да извършват улични престъпления. Вероятно го правят за да оцелеят, по принуда или участват в банди, които извършват престъпления като трафик на наркотици, проституция, трафик на жени с цел проституция. Включват се в организации, които се занимават с фалшифициране на удостоверения  или изобщо с издаването на фалшиви документи, за да могат в даден момент някои от тях да намерят начин да се прехвърлят в останалите страни-членки на Европейския съюз, което е и тяхната основна цел. Това се доказва и от факта, че миналата година например в Гърция са влезли около 100 хиляди души, от които едва 10% са подали молба за убежище, т. е. са подали молба за международна защита от гръцката държава. Това на практика означава, че останалите около 90% искат да се прехвърлят в други страни-членки на Европейския съюз и главно в Централна Европа.

- Можете ли да ни опишете тези имигранти – от кои страни идват, на каква възраст са, дали са образовани или не, дали имат някаква професия или не?

- Ще се опитам, поне според данните, регистрирани на гръцката граница. Основните райони, от които идват са югоизточна Азия, например Иран, Ирак, Бангладеш, както и страните от северна Африка, като Алжир, Мароко, Сомалия. Това са основните националности. От там нататък има и по-малки националности, с по-малък брой емигранти, които идват в Гърция. През 2011 в Гърция бяха регистрирани имигранти от 111 националности. По отношение на възрастта, това са предимно млади хора – на 20-30-35 години. Въпреки това не липсват и по-възрастни, както и цели семейства. Дали са грамотни или не за съжаление ще остане неизвестно, тъй като от момента, в който преминат на гръцка територия, или подучени от трафикантите, или понеже те самите го искат, унищожават всички документи, с които разполагат. Унищожават целия си предишен живот и се появяват с данни, които ние се опитваме да проучим, за да разберем кои са тези хора, откъде са, за да ги върнем в страната, от която са дошли.

- Защо избират Гърция? Както казахте гръцката икономика не може да им осигури работа. Защо избират Гърция?

- За съжаление, и използвам тази дума в кавички, защото Гърция е разположена на кръстопътя на няколко континента – Европа, Азия и Африка. Тя е най-близката точка до континентите, от които идват тези главно икономически емигранти, а някои от тях идват като бежанци. Това е главното, гледат на Гърция като на едно първо стъпало, за да се прехвърлят в Европа. При това гледат на нея като на най-демократичното стъпало, за да се прехвърлят в Европа.

- Как гръцкото правителство вижда решението на проблема?

- Несериозно е да смятаме, че проблемът може да бъде решен само с оперативни действия, само с действия по границата. Това, което е необходимо е главно сътрудничеството между държавите, от които идват, през които минават и които представляват крайната цел на емигрантите. А това трябва да се осъществи в рамките на европейски договори, не двустранни например между Гърция и някоя страна, от която пристигат емигранти, а между Европейския съюз като организация на държави и съответната държава, след като всички са изправени пред един и същ проблем. Този проблем, с който се сблъсква Гърция в момента не е национален проблем, той по същество е европейски проблем, а Гърция в момента е призована да извърши едно европейско дело.

- Тази идея за изграждане на центрове за имигрантите среща много съпротивление. Можете ли да ни кажете какво точно иска да направи гръцкото правителство с тези центрове?

Категории: Атанасиос Кокалакис гръцка полиция нелегални имигранти центрове за задържане терористична организация Мария Спасова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus