Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нелегалният хазарт в Гърция има оборот над седем милиарда евро годишно

11 Януари 2013 / 22:01:43  Виктория Миндова
1574 прочитания

Оборотът на нелегалните хазартни игри в Гърция се движи между седем и осем милиарда евро на година. В същото време от проучване на GRReporter става ясно, че легалните пунктове за залагания и хазартни игри ОПАП са загубили почти половината от оборота си в последните две години. Повечето граждани предпочитат да пестят парите си за стоки и услуги от първа необходимост, вместо да си пробват късмета на лотарийни игри или залагания.

Игрите, които са загубили най-голяма част от почитателите си са залаганията на футболните мачове, които се правят на място в бюрата и играта на късмета КИНО, казва собственик на ОПАП пункт в северните предградия на Атина.

В последната седмица пунктовете на държавната лотария ОПАП бяха затворени. Причината бе промяната в данъчното законодателство, според което отсега нататък печалбите от игрите на късмета ще се облагат с 10% данък от първото евро. “Данъчното облагане от първото евро на печалбите от игрите на късмета ще намали значително оборота на пунктовете. Вече понасяме сериозни загуби”, каза представителят на сектора. “Допълнителното натоварване с данъци ще откаже голяма част от играчите на дребно да участват в игрите. Мярката, която предвижда правителството ще допринесе неизбежно до допълнително свиване на оборота и съответно ще се отрази отрицателно на приходите от данъци в нашия сектор”.

До момента законодателството в страната предвижда, че печалбите от игрите на късмета до 100 евро не се облагат с данъци. Това са игри, при които печалбите се изплащат на място и става въпрос най-вече за малки суми. Собствениците на ОПАП пунктовете разчитат до голяма степен, че печалбите на клиетите им в този тип игри се влагат отново в краткосрочни залагания и по този начин оборотът се завърта. “Ако един клиент даде едно евро и спечели едно, ще трябва да плати 10 цента за данък. Реално няма да си върне парите и въпреки че е спечели – ще загуби една десета от вложеното”, пояснява собственикът на пункта за залагания и допълва, че това е основната причина да започнат активни стачни действия.

Стачката на ОПАП пунктовете продължи почти една седмица, което се оказа твърде дълъг период, оценяват специалистите. За пет ден извън работа държавната хазна е загубила около един милион евро. Игрите на късмета имат своята широка публика, която носи добри печалби както за публичната компания, която има монопол върху тях ОПАП, така и за бюджета.

За да се избегне обалгането на печалбите от първото евро, Съюзът на собствениците на ОПАП пунктове са дали свое предложение. То ще осигури същите приходи за държавата, както първоначалния план на правителството, но няма да товари ниските печалби от бързите игри на късмета. Предложението на сектора е до 100 евро печалбата да остане необлагаема, между 101 и 500 евро тя да се облага с 10%, а над 500 евро печалбите от хазартните игри да се облагат с 20% данък. “Това предложение беше прието от финансовото министерство, но следва да бъде одобрено от Брюксел, за да може да влезе в сила”.

В момента бюрата за легален хазарт в Гърция са малко под 5000 в цялата страна и тенденцията е, че те ще намалят в следващата година. Големият проблем, пред който е изправено правителството обаче остава нелегалните хазартни игри. Интернет залаганията печелят все по-голяма слава, защото дават по-големи печалби и нямат данъчно облагане. Те най-често са базирани в така наречените “райски данъчни зони” и не спазват изискванията на Европейския съюз. Друг проблем са нелегалните машини VLT’s или както са известни в страната “плодчетата”, за които няма все още разрешение за широка употреба. Заетите в сектора настояват държавното управление да направи повече за овладяването на нелегалните игри, преди да започне да повишава данъците върху печалбите от легалните.

Категории: ИкономикаПазари хазарт игри на късмета ОПАП Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus