Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Немил и недраг Вгенопулос си замина и от Кипър

24 Януари 2012 / 16:01:22  GRReporter
1264 прочитания

Немил и недраг си замина от кипърската банкова система бившият президент на Marfin Popular Bank Public Co Ltd Андреас Вгенопулос. Той все още е главен акционер на банката, но не и нейн президент след сблъсъка му с председателя на Кипърската централна банка Анастасиос Орфанидис. Основният проблем между двете страни се зароди още през 2009, когато надзорният орган в Кипър е сложил под съмнение някои кредити, които банката е давала на определени клиенти в Гърция. Твърдение, с което господин MIG не е бил съгласен. Със задълбочаване на дълговата криза в Европа, кипърското управление даде да се разбере, че основната тежест на рекапитализацията на баките трябва да се понесе от глвните акционери на финансовите институции, което само обостри сблъсъка на Вгенопулос със банкер номер едно на Кипър. Резултатът беше, че в края към 2011 Марфин смени управата си.

“От ринга в Кипър не си тръгвам победен... Ще си тръгна или победител или мъртъв. Никога не съм излизал от задната врата”, заяви преди време за кипърската междубанкова драма Вгенопулос пред телевизия Стигма.

Сценарийте за разрива между Вгенопулос и Кипърската централна банка са различни според публикация във Вима, но като повратна точка се приема предложението на банкера от май месец 2009 да премести цетралата на Марфин от Кипър в Гърция. То така и не бе изпълнено.

Една от вресиите е, че преди около три години Вгенопулос е преценил, че кипърската банова система го ограничава и не му дава възможност да развие напълно инвестиционните възможности, което е наклонило везните към връщането на централата в Атина. Втората версия е, че е искал да се възползва от гръцката система на рекапитализация на банките по това време, както се е възползвал от благоприятната нормативна рамка на Кипър през 2006 присливането на Марфин с Лаики банка. Третата версия предполага, че искането да пренесе централата на банката от Кипър в Гърция е било блъф, за да може да му се даде по-голям размах на действие на големия остров.

Каквито и да са били подбудите на Вгенопулос обаче, Орфанидис не искал Кипър да остане “прелъстен и изоставен” от президента на Марфин, като мести централата на банката всеки път, когато нещо не му е изгодно. Анастасиос Орфанидис е познат в Кипър като решителен и целенасочен банкер. Той не само е член на управителния съвет на Европейската централна банка, но в миналото не се е страхувал да влезе противоречия със силните на деня - президентът на Кипър Димитрис Христофорас и финансовият министър Харилаос Ставракис. Освен това централната банка на страната се е притеснявала за реакцията на останалите акционери, които не винаги са били въодушевени от решенията на атинското управление.

За да спечели позиции Вгенопулос се е възпозвал от всички възможности, които дава Кипър да разпространи инвеститориските си идеи. Срещал се е с президента на републиката, с членове на министерски съвет, дори е говорил пред кипърския парламент. Той смята, че основната причина Кипър да е в неблагопрятна икономическа ситуация се дължи поради високия процент на изложение на банковата система на гръцки държавни облигации. Общите настроения в страната за дълъг период от време са били, че банкерът представлява новата обещаваща генерация финансисти. Това мение изглежда, че не са споделяли напълно Анастасиос Орфанидис и някои от останалите акционери в Марфин, като фамилия Ланитис, които са имали съмнения, че не всичко е наред в банката. На тяхното внимание бяха изложени някои големи инвестиционни кредити, които Марфин е отпуснала в Гърция, а не са липсвали и търкания с Комисията по финансо надзор за сливането на банката с Егнатия и Лаики. В своя защита преди да си “тръгне” Вгенопулос призова Централната банка на Кипър да покани BlackRock на инспекция, за да се уверят, че Марфин няма лоши кредити. Анализаторите отбелязват, че съмненията на големите акционери около някои сделки са принудили първо Вгенопулос да си подаде оставката от президентското място, а след това да го последват от управленските си места директорът за Гърция Ираклис Кундарис и членът на управителния съвет Евтимии Булутас.

Смяната на стражата в Марфин се извърши, като мениджмънтът на банката са поели Христос Стилианидис и Панайотис Кокинис. Те са близки до бившия президент на Лаики банка Кикис Лазаридис, който бе отлъчен от управлението след поглщането на институцията от Марфин. За президент на банаката е назначен бившият финансов министър Михалис Сарис. Гръцките журналисти го определят като уважаван иконоист и не пропускат да отбележат, че е добре запознат с дейността на офшорните компании, както и че е скоро е бил арестуван на гей парти в окопираните територии на Кипър. На къде ще поведе финансовата институция още не е ясно, но народът  казва: “Ново управнение, нов късмет”.

Категории: ИкономикаКомпании финаси Марфин Вгенопулос Кипър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus