Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Неуспешен опит за самоубийство на Омония

11 Март 2013 / 11:03:15  Виктория Миндова
1311 прочитания

В понеделник сутрин площад Омония в центъра на Атина осъмна с жена, която заплаши, че ще направи опит за самоубийство. Към 6:30 сутринта жената се изкачила на десетметровата скулптора “Пендакикло” на централния площад в знак на протест срещу орязаните социални помощи.

Жената е на 35 години, глуха и самотна майка на две деца на шест и осем години. След въвеждане на последните мерки за фискална консолидация, правителството оряза значително социалните помощи на хората в неравностойни положение, намали полагаемите им добавки и привилегии. “Това по-скоро е зов за помощ, отколкото истински опит за самоубийство”, коментира пред GRReporter един от свидетелите на място. Според информацията социалната помощ на майката-инвалид е била спряна поради административни усложнения и закъснение в провеждането на редовната проверка за удостоверяване на инвалидност.

На мястото на инцидента дойдоха незабавно полиция и пожарна команда. След около два часа преговори, жената бе свалена от металната скулптора на Омония и й бе оказана първа помощ. Пожарната команда бе разпънала предпазен надуваем дюшек под мястото, където седеше жената, но я свали с помощта на кран. 35-годишната майка-инвалид извършва за втори път подобен опит, за да привлече общественото внимание. Първият е бил в средата на декември миналата година, когато за първи път инвалидите получиха орязаните си помощи. Жената предстои да се яви пред Комисията за удостоверяване на здравословни увреждания и да й се възстанови някаква част от загубената държавна помощ.

Категории: Криминална хроника опит за самоубийство Омония Гърция социална помощ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus