Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Невероятно, но съвсем по гръцки: Само за месец в Гърция бяха продадени 18 „Порше”-та

05 Май 2012 / 17:05:30  GRReporter
2861 прочитания

Икономическата криза промени коренно бизнес картата на гръцкия автомобилен пазар. След 4300 компании, потвърдили прекратяването на дейността си, много фирми-вносители смениха собствениците си, както се случи със Subaru Motors Hellas, някои други от месеци се намират на ръба на оцеляването, като вместо заплати дават на своите служители употребявани автомобили. Освен това се свиват и официалните дистрибуторски мрежи на вносителите, като последна в тази категория е компанията „Лайнопулос АД”, която вече не е официален представител на немската компания Mercedes-Benz. Разбира се, ако ситуацията на пазара продължи да се намира все така извън контрол, анализатори смятат, че ще бъде предизвикан невиждан домино ефект.

Същевременно, продажбите на нови автомобили през април отчетоха спад с 56,8% в сравнение със същия месец миналата година, като предизвикаха допълнителна паника сред вносителите и търговците на автомобили, които реагират на кризата с драстични съкращения, но и с много големи промоции, които понякога ги издигат до трето място по продажби, както стана със Citroen.

По-конкретно, през април 2012 бяха продадени едва 4 407 нови леки автомобила, в сравнение с 10 191 автомобила през същия месец на 2011, от които близо 2 000 са били продадени на фирми. На първо място е Opel с 529 продадени автомобила, следват  Toyota - с 396, Citroen - с 383, VW - с 348 и Ford с 290 автомобила.

На четиримесечна база пазарът отчита спад от 39,1%, тъй като са продадени 21 586 автомобила срещу 35 458 автомобила, продадени през същия период на 2011.

Еврипидис Константинидис, член на Управителния съвет на Съюза на търговците и вносителите на автомобили в Гърция, в свое интервю подчертава следното: «Спадът в продажбите на нови автомобили все още не е приключил, тъй като през летните месеци потребителите се отдръпват още повече от автомобилните изложения. Така че ако нещо не бъде променено веднага от новото правителство, което ще бъде излъчено след изборите на 6 май, тогава ще говорим за нов кръг закриване на фирми, съкращения и свиване на бранша, с непредвидими последствия за държавните фондове, но и за обществото. Освен това на пазара ще последва невероятен домино ефект от прекратяването дейността на солидни компании в бранша, като ще бъдат повлечени множество финансово-кредитни институции.».

Извън дистрибуторската мрежа „Лайнопулос АД”

След 22 години сътрудничество с Mercedes-Benz „Ланопулос АД” вече не е официален дистрибутор на автомобилите с марка Mercedes и Smart, и остава само оторизиран сервиз на немската компания. Според източници, „Лайнопулос АД” има отделен договор за сервизите, докато договорите за дистрибуция са изтекли и не са подновени от  „Mercedes-Benz Hellas” в рамките на реорганизацията на мрежата в Гърция. Следователно „Лайнопулос АД” запазва позицията си на официален представител за сервиз на немските автомобили, като същевременно е вносител на Unimog в Гърция, както и „Mercedes-Benz Hellas”.

Разбира се, анализатори на пазара смятат, че този ход представлява сериозен удар за „Лайнопулос АД”, тъй като за да продължава да продава нови автомобили на немската компания ще трябва да ги купува от някой друг оторизиран дилър, или сам да ги внася от друга страна-членка, което обаче е свързано с много пари в брой и висок риск.

Бракуване на автомобили

През април бракуването на автомобили поддържаше задоволителни темпове, като близо 1 930 леки и 154 товарни автомобила бяха предадени в центровете за рециклиране. В рамките на четиримесечието обаче нивата на бракуване на автомобили отбелязва спад с 19,2%, тъй като през първите четири месеца на 2012 са бракувани 10 075 леки автомобила, срещу 12 475 автомобила през същия период на 2011.

„Порше”: Ръст в продажбите с 800% през април!

Една от най-впечатляващите находки в анализа на продажбите за месец април в Гърция е свързана с компанията Porsche, която регистрира ръст в продажбите с 800%. По-конкретно през април 2012 са продадени 18 модела от луксозната марка срещу едва 2 автомобила през април 2011. Още една компания - Lancia – отчете впечатляващ ръст в продажбите с 400%, като през април 2012 са продадени 95 автомобила срещу 19 през същия месец на миналата година.

Сравнителни продажби на леки автомобили - април 2012 - 2011

Компания – април 2012 – април 2011 – Разлика в %

OPEL                  529                1.068          -50,5%

TOYOTA              396                   943          -58,0%

CITROEN            383                   406             -5,7%

VOLKSWAGEN    348                    934           -62,7%

Категории: автомобилен пазар спад Porsche Mercedes Benz Лайнопулос АД
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus