Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Неяснота за погасяването на вътрешните задължения

29 Ноември 2012 / 15:11:30  Виктория Миндова
1248 прочитания

Гръцкото правителство обяви, че ще започне да се разплаща с частния сектор след като натрупа над девет милиарда евро задължения. Парите ще дойдат от финансовата помощ от Европа и Международния валутен фонд, но вместо да ги изплатят наведнъж, както предвиждаше началният план, ще дойдат на траншове.

Заместник-финансовият министър Христос Стайкурас и ръководител на Сметната палата обяви, че първите 3,5 милиарда евро ще бъдат отпуснати на министерствата до март 2013, а общата стойност от 9,3 милиарда евро пресрочени плащания ще бъдат погасени до края на 2013.

Въпреки, че правителството е поставило общата времева рамка, в която задълженията трябва да бъдат погасени Стайкурас не успя да даде отговор на въпроса кога ще започне разплащането с частните доставчици, нито кои първи ще получат закъснелите средства.

12-те министерства на централното управление са натрупали милиарди евро неизплатени дългове към доставчици. За да получат парите за погасяването на старите си задължения, държавните институции трябва да подпишат с финансовото министерство отделни вътрешни Меморандуми за сътрудничество. Те ще обвързват министерствата да не създават нови преразходи и ще ангажират министрите да поддържат нивото на разходите на нивото на приходите оттук нататък.

Първа задача е ресорните министерства да проведат вътрешна проверка. Приоритет ще имат най-старите задължения, които правителството не е погасило от началото на финансовата криза.

Най-голяма част от сумата (48%) ще отиде за погасяване на дългове на социално и здравно осигурителните фондове. 19% са за задълженията на държавните болници и клиники.

Не погасените плащания в здравната система са главно към фармацевтични компании и доставчици (търговци на едро), лекарски и фармацевтични съюзи (търговци на дребно). Забавянето на изплащането на тези задължения са в основата на поредицата от стачки и протести, които предприеха фармацевтите, лекарите и останалият болничен персонал в Гърция. Забавянето на изплащането на тези задължения са в основата на поредицата от стачки и протести, които предприеха фармацевтите, лекарите и останалият болничен персонал в Гърция.

10% са определени за организациите за местно самоуправление, 8% ще бъдат дадени за връщане на ДДС на големите предприятия, на които срокът за връщането на данъка е закъсняло повече от година. Общата стойност на ДДС, което държавата дължи на гръцкия бизнес надминава 1,5 милиарда евро. Още толкова са неизплатените, но дължими еднократни обезщетения при пенсия, които трябва да получат ново излезлите в пенсия 44 хиляди държавни служители.

Останалата сумата определена за погасяване на вътрешните публични задължения ще отидат за министерствата на гражданската защита, военната отбрана, земеделското развитие, външните работи, търговския флот, туризма и образованието.

Обяснението, което финансовото министерство дава за натурването на огромната сума на пресрочените плащания е неефективността на публичния сектор, поставянето на нереалистични цели за изпълнението на бюджета в предишни години и по-дълбоката рецесия от очакваното. Гърците се шегуват, че сега иска или не държавната администрация ще трябва да сложи ред в дейността си. Въпреки това малко са тези, които наистина вярват, че нередностите в държавния сектор ще изчезнат през 2013.

Категории: ИкономикаПазари непогасени изплащания Гърция дългове криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus