Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Независимите гърци: Провокатори разбиха протеста ни

09 Октомври 2012 / 20:10:12  Анастасия Балездрова
1016 прочитания

Лидерът на Независимите гърци Панос Каменос изпълни заканата си да свика митинг на поддръжниците на партията въпреки забраната на полицията. Те се събраха пред портата на Адрианос на разстояние от няколко десетки метра от площад Синтагма, където се водеха ожесточени сблъсъци между демонстранти и полицаи.
Митингът на Независимите гърци беше прекъснат внезапно, когато някои протестиращи започнаха да хвърлят камъни срещу полицаите. Те отвърнаха със сълзотворен газ и участниците в протеста се разпръснаха.


Няколко минути по-късно те се събраха отново и аплодираха бурно лидера Панос Каменос, говорителя на партията Теренс Куик, председателя на парламентарната група Нотис Мариас и други депутати.
“Знаехме, че се готви провокация, затова сменихме мястото на протеста няколко пъти. Но тези, които бойкотираха нашия протест трябва да знаят, че не могат да прекъснат силата на патриотично настроените гърци”, каза той във високоговорителя и предизвика ентусиазирани ръкопляскания и възгласи.
“Ние сме много, ние сме независими, ние сме гърци”, изрецитира девиза на партията Панос Каменос, след което разкритикува остро решението на полицията да не позволи провеждането на протести. “Никой не може да забрани на гърците да протестират срещу престъпната политика на правителството”, посочи Панос Каменос и даде тон на множеството да изпеят куплет от националния химн.
След това Панос Каменос призова поддръжниците си да се преместят по-надолу, в началото на булевард Андреа Сингру. Възгласите на няколко от тях митингът да потегли в обратната посока към площад Синтагма бяха прекъснати много бързо.
След кратка спирка, по време на която партийният лидер продължи с нападките срещу гръцкото правителство и посещението на германския канцлер Ангела Меркел шествието бе приканено да продължи към спирката на метрото “Сингру-Фикс”.


Този път тон за лозунгите даваше депутатът Нотис Мариас. “Вземете меморандума и се махайте от тук”, “Заемът, който взехте по време на Окупацията е попит с гръцка кръв” и “Всички продажници -в затвора” бяха лозунгите, които викаха.
Когато шествието стигна до метрото Панос Каменос направи поредното пламенно изявление, което беше доста по-кратко от предишните две, след което прикани участниците в протеста да “слязат в метрото, за да си отидат в безопасност” и ги увери, че членовете на партийната върхушка лично ще ги предпазят от провокации.

Много от хората останаха разочаровани, понеже както казваха очакваха, че “поне ще се опитаме да стигнем до германското посолство. Защо ни доведоха тук иначе? За да го гледаме да дава изявления пред камерите?”, викаше една жена с голям национален флаг в ръце. Тя се усмири едва, когато видя няколко участници в протеста да сядат на асфалта. В същото време повечето от хората се оттегляха към стълбите на метрото и постепенно протестът приключи.
Въпреки че Панос Каменос не назова кои са бяха “провокаторите”, които разтуриха първоначално митинга, неговите привърженици разказаха, че това са били членове на появилата се по време на протестите на Негодуващите партия ЕПАМ (Обединен общонароден фронт). “Показаха, че са хора на системата. Тя ги използва, за да потуши протести на свободно мислещите и непримирими гърци”, зави един от тях, вече поел по пътя към дома си.


Интересното в този случай е, че Независимите гърци бяха готови да се коалират с ЕПАМ преди изборите на 6-ти май, но сътрудничеството пропадна в последния момент.
По-рано днес делегация, ръководена от Панос Каменос все пак отиде до германското посолство. След като не успяха да предадат протестния манифест на някой представител те го залепиха на входа, изпяха националния химн и си отидоха.
Няколко часа по-късно Панос Каменос изпрати до директора на гръцката полиция нотариално заверено протестно писмо, в което го порица за забраната за провеждане на протести.

Категории: ПолитикаОбщество Независими гърци протест Панос Каменос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus