Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Независимите гърци събират подписи за анулирането на меморандума за икономическа помощ

17 Септември 2012 / 16:09:29  Анастасия Балездрова
1070 прочитания

За провеждането на парламентарно разследване за това кой и защо е виновен за подписването на първия меморандум за финансова помощ към Гърция се обявиха Независимите гърци. Рано сутринта членове на партийния щаб поставиха масичка за събиране на подписи от граждани. Пръв постави своя подпис лидерът на партията Панос Каменос.
Той пристигна пеш от парламента и бе посрещнат с ръкопляскания от насъбраните около 100 членове и симпатизанти. Много от хората искаха да се ръкуват и да се снимат с него.


В изявлението си Панос Каменос обясни, че партията му е единствената, която продължава да настоява за разследването на причините около подписването на международния договор и за неговото анулиране.
“Независимите гърци сме тук, на площад Синтагма, както и във всички областни центрове, градове, села и острови в Гърция. Искането ни съвпада с искането на целия гръцки народ: Да се назначи парламентарна комисия, за да разследва кои са онези, които доведоха хората до нищета, кои провъзгласиха г-н Томсен за главен управляващ в Гърция, в нарушение на суверенитета на страната. Преди изборите повечето партии, включително с днешния премиер обещаха на гърците да проведат тази проверка. Сега, в рамките на толерантността и споразумението между управляващите взаимно да покрият своите политически скандали, Нова демокрация и премиерът отстъпват. Същото прави и Демократичната левица”.
Лидерът на Независимите гърци посочи, че от партията са изпратили 299 писма до всички депутати в гръцкия парламент с изключение на бившия премиер Георгиос Папандреу.
“В тях ги призовахме да поставят подписите си под искането за сформиране на парламентарна комисия за меморандума, както бяха обещали и измамиха гръцкия народ преди изборите. За нещастие не успяхме да съберем 60 подписи, които са регламентираният от конституцията и правилника на парламента минимум”. На инициативата на Независимите гърци се отзоваха само депутатите от ксенофобската Златна зора и отлюспения от Нова демокрация бивш заместник-министър на заетостта Никос Николопулос.
“Сега вече думата има гръцкият народ. След като искат да продължат да се подиграват на гръцкия народ в парламента, той ще изправи пред специалния съд хората, които доведоха страната до изнемогване и предадоха националния й суверенитет. След като парламентът не представлява волята на гръцкия народ е необходимо да започне да се прилага директна демокрация. Първата стъпка е събирането на подписите, които ще предадем на президента Каролос Папуляс и ще изискаме да бъде сформирана парламентарната комисия”.

Искане за анулиране на първия меморандум за икономическа помощ бяха предявили преди малко повече от година и голяма част от участниците в протестите на Негодуващите на площад Синтагма пред гръцкия парламент. Граждански инициативи с имена като “300”, което в случая не отразява броя на депутатите, а този на спартанците на Леонидас също събираха подписи и искаха съд за “виновниците”. Яснота около събраните от активистите и поддръжници на “директната демокрация” подписи обаче няма.
Въпреки огромните очаквания на пионерите на движението, Негодуващите не успяха да се завърнат с гръм и трясък, за да разтресат политическия живот в страната. На дълго рекламираната в социалните мрежи покана за динамично завръщане в съботния след обед се отзоваха само около 100 души.

Към протеста им срещу строгите икономически мерки се присъединиха небезизвестните мотористи, които в добрите за движението дни често блокираха центъра на Атина. Този път обаче шофьорите на преминаващите автомобили реагираха остро на намерението им да прекъснат движението на булевард Амалиас, който след намесата на полицията остана отворен. Малкото Негодуващи завършиха митинга си малко след 21:00. На Синтагма остана само кучето Луканикос, което списание Times бе номинирало за най-активния участник в протестите през 2011.

Категории: Политика меморандум анулиране Независими гърци Панос Каменос събиране на подписи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus