Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ник Киргиос – екзекуторът на Рафаел Надал

02 Юли 2014 / 11:07:17  GRReporter
2692 прочитания

Не са много тенисистите, които могат да са горди със спечелен сет, а още по-малко – с победа срещу двукратния шампион и лидер в световната ранглиста Рафаел Надал. От вчера един от тях е 19-годишният австралиец Ник Киргиос, който още с първото си участие в Уимбълдън достигна четвъртфиналите на най-стария световен тенис турнир.

Въпреки че името му подсказва само гръцкия му произход, Ник има също корени от Малайзия. Роденият на 27 април 1995 в столицата на Австралия Николаос Хилми Киргиос е син на грък и малайзийка. Баща му Георгиос е бояджия, а майка му Норлайла – компютърен инженер. Ник е третото им дете. Неговият по-голям брат Христос е адвокат по професия, а сестра му Халима е актриса.

Радостта от победата на Ник бе голяма и в село Георгани в региона на Йоанина, откъдето са дядо му Христос Киргиос и баба му Спиридула. Двамата заминали за Австралия в търсене на по-добър живот през 1960.

Всяко второ лято двамата се връщат в родното си село за да прекарат там почивката си. „Ник ни върна за малко усмивката”, заяви кметът на община Георгиани Анастасиос Гусис, докато в селското кафене малкото останали жители говорят за успеха на внука на Христос Киргиос.

Селото се намира на около 60 километра от Йоанина и постоянните му жители не надхвърлят 130 души. През 60-те години на 20-ти век животът в селото бил особено труден и повечето от хората бедни, затова и повечето от тях емигрирали в други страни и дори континенти.

Интересен и неизвестен факт за Ник е, че до 14-годишна възраст е бил обещаващ баскетболист. Тогава той решава да напусне баскетболните игрища и да се насочи към кортовете. Две години по-късно той печели пълна стипендия от Австралийския спортен институт и така се посвещава напълно на новото си поприще.  

снимка: Майката на Ник Киргиос 

Първият успех на Ник в тениса е през юни 2010, когато печели младежкия турнир на Международната тенис федерация, проведен на островите Фиджи.Участията му в турнири зачестяват, а дебютът му в турнирите от Големия Шлем е през 2011 на Откритото първенство на Австралия. През 2012 Киргиос печели два младежки турнира от Големия Шлем и достига до трето място в световната младежка ранглиста. През 2013 вече е начело в класацията след победата си срещу Уейн Монтгомъри във финала на международния турнир в Траралгон, Австралия. Седмица по-късно той участва в младежкия турнир в Откритото първенство на Австралия, където достига до финал с друг австралийски тенисист от гръцки произход – Танасис Кокинакис. Киргиос побеждава и печели първата си титла в младежки турнир от Големия Шлем.

Още от 2012 той участва и в мъжките турнири от Големия Шлем и е играл в първенства, организирани в Австралия, Германия, Япония и Словения. В началото на 2013 Киргиос е номер 838 в световната ранглиста, но след победата си срещу Кокинакис в края на същата година е вече номер 300. Следват първите му участия в турнири от ATP Чаланджър сериите и Откритото първенство на Франция.

През 2014 Киргиос участва в Откритото първенство на Австралия, където печели в първия кръг срещу Бенджамин Бейкър с четири сета. В американския национален тенис шампионат на закрито той губи с три сета и след това пропуска няколко турнира на Асоциацията на професионалните тенисисти поради контузия на лакътя.

Големият успех идва през юни на Уимбълдън, където след поредица от победи в предишните кръгове Ник Киргиос победи Рафаел Надал и си отвоюва участие в четвъртфиналите на престижния турнир. След победата си срещу лидера на световната ранглиста Киргиос се очаква да влезе сред първите 100 най-добри тенисисти. Ето няколко от ударите на дебютанта, които впечатлиха по време на зрелищния мач.

Категории: Спорт тенис Уимбълдън Ник Киргиос Рафаел Надал Австралия гръцки произход
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus