Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Никога в неделя

25 Април 2013 / 18:04:19  Виктория Миндова
2376 прочитания

В шестата година с отрицателен икономически резултат, в Гърция продължава борбата за работата на търговските обекти в неделните дни. До момента магазините в цялата страна остават затворени в неделя и три правителства не могат да се преборят с отпора, който дават малките търговци срещу новата мярка, която може да даде допълнителен тласък за свиващата се икономика.

За момента трипартийното управление начело с Нова демокрация е заело неутрална позиция по въпроса. То предлага пилотно да се въведат седем официално работни недели през годината за малките и големите търговци. Те ще са по време на коледните и великденските празници и по време на търговските намаления. В останалите 45 недели в година право да работят ще имат само малките магазини, които имат обща търговска площ под 250 квадратни метра. Целта е да не се позволи на големите търговски центрове и молове да отнемат от клиентелата на малките магазини.

Предложението за либерализация на търговския сектор дойде от мисията на кредиторите от Европа и Международния валутен фонд, като част от проекта за реформиране на вътрешната икономика. Най-голям отпор на тази мярка дават търговските и занаятчийските съюзи. В Гърция остава установеното до момента работно време, според което в понеделник и сряда магазините работят до три следобед. В останалите делнични дни затварят между три и пет следобед, а в събота работят между 11 сутринта и три следобед.

“В период на криза няма причини да ограничаваме пазара, особено в сектор, който може да даде положително отражение на местната икономика” е позицията на председателя на Съюза на туристическите предприятия Андреас Андреадис. Той защитава позицията, че правителството трябва да даде зелена светлина на търговците да отварят магазините си в неделя и който иска да работи, който не иска може да не работи.

В периода преди кризата, икономиката на страната до голяма степен се държеше на евтиното международно кредитиране и произтичащото от това високо потребление. До 2008 година Гърция поддържаше висок отрицателен търговски баланс, който надминаваше 30 на сто. Със свиването на пазара потреблението падна, но дефицитът между вноса и износа се сви значително. Идеята да се поощри вътрешното потребление на местни стоки придобива все по-голяма популярност. В рамките на реформата, представителите на туристическия бизнес искат да утвърдят Гърция като запазена марка за качество на услугите. За целта искат да предложат широка гама от услуги, в които да влиза и пакета "city break". Той предлага кратък престой в големите градове на страната и между други атракции включва посещение на музеи, търговски обекти и пазаруване. Отварянето на магазините в страната в неделя ще засили допълнително конкурентоспособността на гръцките туристически пакети, смятат от сектора.

На тази позиция на туристическия съюз, търговците отговарят с категорично “Не!”.

“Предложението ни е много ясно още от самото начало на диалога. Съгласни сме да работим седемте недели в годината по време на националните празници и намаленията. Нека да пробваме дали формулата работи. Ако има добри резултати и ние ще се съгласим да се премахне почивката в неделя за търговците. Кой слепец не иска да прогледне”, заяви пред GRReporter Василис Коркидис, който е председател на Гръцкия търговски съюз.

Той настоява, че отварянето на магазините в неделя ще натовари малките и средни търговци с 1,8 милиарда евро допълнителни разходи на година. Малките търговски предприятия по традиция остават семеен бизнес в Гърция и техните представители смятат, че работните недели само ще натоварят оперативните им разходи, но няма да донесат очакваните продажби.

“Не искаме да се борим за работните недели в Гърция. Искаме да се обърне внимание на по-важни теми. Искаме да се преборим за оцеляването на търговските обекти, за по-голяма ликвидност на пазара и за по-добри цени”, коментира сблъсъка Коркидис. Той отрича възможността работата в неделя да донесе положителен ефект за сектора. Вижда зад предложението за лиебрализацията на пазара, план за унищожение на малките търговци и отказва да приеме мярката, подкрепяна от туризма.

“Какво повече можем да предложим на чужденците, ако в дните на престой в страната, магазините остават затворени”, питат риторично специалистите от туристическия сектор.

Туризмът в Гърция носи средно между 15% и 17% на БВП на година. Според последните проучвания неговият принос към икономиката може да нарасне между 20% и 25%, ако се предприемат правилните действия. Едно от тях е привличането на круизните екскурзии към гръцките пристанища, което ще увеличи общия брой на туристите в страната и ще подсили местната икономика. Този тип туристи прекарват малко часове на суха земя, в които искат да се разходят, да разгледат забележителности и да си купят нещо за спомен от Гърция. Сегашното установено работно време на търговските обекти не помага за развитието на туризма, казват хотелиерите и туристическите агенти.

Друг проблем, който бизнесмените искат да се реши е нивото на ДДС за туристическите услуги и свързаните с него отрасли. “Повишаването на ДДС в областта на туризма беше огромна грешка”, заяви Андриадис. Той припомни, че това беше решение на гръцкото правителство и не беше наложено от надзорната тройка, както иска да го представи в момента държавното управление. “Пазарите, с които се състезаваме в региона имат ДДС ставка между 8%-10%. В Гърция остава 23%”, подчертава той и изрази мнение, че до средата на годината това трябва да се промени.

Категории: ИкономикаПазари магазини работно време Гърция туризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus