Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Никола Саркози е най-симпатичният европолитик според гърците

04 Май 2010 / 10:05:34  GRReporter
1322 прочитания

Песимистично са настроени гърците и вярват, че на страната ще са й необходими много години, за да излезе от кризата, показва проучване на общественото мнение направено от Капа Research. Според 38,3% от запитаните до пет години ще излязат от тунела, 27,4% отговори, че са необходими между 5 и 10 години, а 31,8% са съвсем черногледи и мислят, че ще са необходими повече от десет години.

Според проучването хората са променили и потребителските си навици - 39% вече си пазаруват продукти, които имат най-добра аналогия между цена и качество, 38,5% си купуват единствено най-необходимите неща, 11,7% предпочитат евтините продукти и услуги, едва 9% не са променили потребителското си поведение, а 1,5% си позволява всичко според желанията си.

Според 67,8% от запитаните през последните две години икономическата криза им е променила ценностната система и начина на живот като цяло, а 29,1% не са повлияни финансово. Мнозинството гърци си остават фенове на еврото - 77,5% предпочитат Гърция да остане в Еврозоната, а едва 15,8% си пожелава завръщане към драхмата. 58,1% се чувстват по-сигурни от факта, че Гърция е член на ЕС.

Най-положителен сред гърците е имиджът на френския президент Никола Саркози, който събра 76,6%, последван от Владимир Путин със 73,7%, Барак Обама на трето място с 68,2% и следват: Хосе Луиз Запатеро – 64%, Жозе Мануел Барозо - 34%, Тайип Ердоган – 32,9%, Силвио Берлускони – 31,1%, Гордън Браун – 25,3%. Канцлерът на Германия Ангела Меркел е дразнителят и най-непопулярнят политик сред гърците заради позицията, която зае срещу финансовата подкрепа за Гърция – тя не е смпатична на 79,9% от запитаните.

Мнозинството (56,7%) са категорично против позицията на левите партии за нови преговори за изплащането на дълга. Въпреки че Международният валутен фонд е в центъра на медийното внимание, 41,3% смятат, че не са достатъчно информирани за ролята и функцията му, 14,4% нямат идея, а 8,6% са мнение, че са добре запознати. Ако бъдат засегнати от мерките, 42,3% отговарят, че няма да участват в демонстрации, 23,7% казват, че най-вероятно ще участват.

Според мнозинството (55,2%) от гърците правителствата както на Костас Караманлис, така и на Георгиос Папандреу са взаимно отговорни за прибягването до финансова подкрепа от МВФ. Според 55,5% от запитаните споразумението за подкрепа е достатъчно, за да излезе страната от кризата, а 32,5% са на мнение, че страната ще „фалира”.

Що се отнася до правителствената политика, 20,4% отговарят, че са доста доволни, 22,9% са малко доволни, 41,7% - изобщо не са доволни, а едва 14,4% са много доволни. Повечето гърци не са доволни от политиката на министър-председателя Георгиос Папандреу, но непопулярна е и Нова демокрация, тъй като според мнозинството от запитаните, ако партията е била спечелила изборите през октомври, нещата са щели да бъдат още по-зле.

 

Категории: АктуалноОбщество галъп Шаркози Меркел Папандреу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus