Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нито лекарства в аптеките, нито медикаменти в болниците

09 Септември 2010 / 12:09:21  GRReporter
1577 прочитания

Вместо „да изпише вежди, избоде очи” новата наредба за намалението на цените на лекарствата, тъй като доведе до липса в аптеките на основни лекарства, както обяви Фармацевтичния съюз на област Атика.

„Противоречивата ценова политика на правителството, липсата на контрол на паралелния износ и недостатъчните мерки за това да има достатъчно лекарства за гърците доведоха до бежнадеждно положение фармацевтите, които всеки ден търсят лекарства за болните” казват от Фармацевтичния съюз. Според аптекарите липсват основни лекарства за раково болни, за диабетици и за други пациенти с хронични заболявания. Собствениците на аптеки през последните дни са в паника, тъй като забелязват как се изпразват рафтовете на аптеките им без да имат изход откъде да доставят необходимите лекарства.

Не липсват единствено лекарства като аспирин, но и лекарства за сърце, лекарства за раково болни, за психично болни, за болните от Алцхаймер и инсулин за диабетиците, казва за вестник „Катимерини” Константинос Лурантос председател на Фармацевтичния съюз. Той допълва, че „лекарствата, които липсват в момента са повече от тези, които съществуват в аптеките.”

Според г-н Лурантос след издаването на списъка с новите цени фармацевтичните компании са спрели да поставят цени на лекарствата, докато не се стабилизира положението и затова съществува липса на пазара. Г-н Лурантос подчерта, че липсата на лекарства е започнала още от лятото след първото намаление на цените, което е подействало като спирачка за фармацевтичните компании да продават лекарствата си на гръцкия пазар, тъй като не им излиза на сметка.

Проблемите с решенията на Министерство на здравеопазването не спират дотук, след като стана ясно, че са необходими още 30 млн. евро от бюджета, които поиска прясно назначения министър Андреас Ловердос, за да успее да покрие част от дълговете (за 2009 г.) на болниците към доставчиците на медикаменти. Според бюлетин на Министерството на здравеопазването вече са отпуснати на болниците 340 млн. евро в кеш, за да си платят част от задълженията. Поради задълженията си към доставчиците Гръцкия Съюз на доставчиците на медицински медикаменти обяви от понеделник, че спира доставките за три болници – Евангелизмос, Никеа и Атико.

Категории: Актуално лекарства медикаменти аптеки болници цени плащания дълг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus