Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нощ на безредиците в цяла Гърция

19 Септември 2013 / 10:09:42  GRReporter
1293 прочитания

До сериозни сблъсъци между полицейски сили и демонстранти се стигна тази нощ пред Полицейския участък в Керацини, след протестното шествие на леви организации по повод убийството на 34-годишния Павлос Фисас. По време на безредиците са били задържани 130 души, от които 34 са били арестувани. Безредици, арести и щети по време на антифашистките демонстрации имаше и в Солун, Патра, Ираклио и Ханя.

По време на безредиците в Керацини щети са били нанесени на банкови офиси, както и на намираща се в близост заложна къща.

Сблъсъците са възникнали пред Полицейския участък в Керацини, на улица „Григориу Ламбраки“. Там бе стигнало протестното шествие, започнало от мястото, където в сряда малко след полунощ бе убит младият рапър. Според източници от полицията, група демонстранти е нападнала с камъни, дървени пръчки и други предмети полицейските сили, охраняващи участъка.

Сблъсъци бяха регистрирани и в Патра, когато членове на леви организации се опитали да се приближат до централата на неофашистката партия „Златна зора“. Силите за борба с безредиците им попречили, след което демонстрантите започнали да хвърлят камъни, бомби молотоф, а полицията използвала сълзотворен газ.

Безредици имаше и в Солун, когато шествието, тръгнало от Камара стигна в центъра на града. Сблъсъците започнали когато самостоятелни групи демонстранти влезли в конфликт с полицията. Демонстрантите започнали да чупят паркирани автомобили, подпалили контейнери за смет, а полицията използвала сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Пред офисите на „Златна зора“ в Ираклио също имаше безредици. Демонстранти са хвърляли камъни и са палели контейнери за смет, а полицията е отговорила със сълзотворен газ.

Малко след антифашистката демонстрация на площад „Елевтериас“ в Ираклио демонстрантите се разделили на две групи. Едната се отправила към централните улици на града, а другата към района на Неа Аликарнасос, където се намира централата на „Златна зора“. В района веднага пристигнали и засилени полицейски части, които блокирали достъпа до офисите на партията с микробуси на жандармерията. Група протестиращи започнали да хвърлят камъни и бутилки, да подпалват контейнери за смет, дори се опитали да разкъсат полицейския кордон, а полицията отговорила със сълзотворен газ. При разпръсването на демонстрантите те причинили щети на автомобили и магазини.

В същото време Гръцката комунистическа партия (ККЕ) организира демонстрация на площад „Агиу Николау“ в Аликарнасос, а за утре се предвиждат нови антифашистки митинги.

В Янина също бе проведена голяма антифашистка демонстрация по повод убийството на 34-годишния Павлос Фисас в Керацини. Демонстрантите се събраха пред сградата на областната управа на Епир, и преминаха през всички централни улици без да се стигне до безредици. Участниците в шествието скандираха лозунги с антифашистко съдържание и против „Златна зора“ и нейните членове. В демонстрацията масово участваха ученици и студенти.

Демонстрация и в Навплио

 

 

Категории: безредици Павлос Фисас убийство Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus