Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Нощ на вандалите в центъра на Атина

13 Февруари 2012 / 10:02:04  GRReporter
1488 прочитания

45 подпалени сгради, сред които банкови офиси, киносалони и магазини, 67 задържани и много въпросителни за поведението на органите на реда остави неделната нощ. Големите поражения от подпалването на сградите, разбиването на магазините и обилното използване на сълзотворен газ и ръчни гранати напомниха за безредиците в Атина през декември 2008. Кметът на Атина Георгиос Каминис обяви, че са нанесени щети и на частни магазини, но и на обществена собственост по булевардите Стадиу, Панепистимиу и Акадимиас, чието описване ще започне още днес.
    Много политици, а и граждани поискаха оставката на министъра за защита на гражданите Христос Папуцис, тъй като полицията не успя да опази сградите от вандалщината. В официалното съобщение на полицията се казва, че групи анархисти, които са били смесени с обикновените демонстранти са нападнали много агресивно частите за борба с масовите безредици първоначално на площад Синтагма, а след това и по съседните улици и булеварди. Анархистите са били със черни качулки и маски на лицата и са използвали коктейли Молотоф, камъни, пръти и различни други предмети.
    Много от причинените пожари - общо в 45 сгради само в центъра на Атина са избухнали едновременно. Протестиращите открито са възпрепятствали движението на противопожарните машини, което е довело до закъснялото им пристигане на мястото на пожарите. Демонстрантите са ограбвали съдържанието на разбитите магазини и са изнасяли стоки. Полицията е арестувала 67 души само в центъра на Атина, още 75 се разпитват за инциденти в други части на гръцката столица.

Категории: безредици в Атина пожари вандали анархисти разграбване на магазини икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus