Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Нов банкрут на Гърция на 15 май

02 Април 2012 / 14:04:02  GRReporter
1629 прочитания

20 от 36-те собственици на гръцки ценни книжа, издадени по чуждестранно законодателство - британско, американско, швейцарско или японско отказаха да участват доброволно в окастрянето на гръцкия дълг. Това се казва в официално съобщение на Организацията за управление на дълга, ръководена от Петрос Христодулос.

    Събранията на тези собственици или директно са отхвърлили предложението на гръцкото правителство, или са отложили взимането на решение, или не са успели да съберат кворум. Става дума за притежатели на гръцки ценни книжа на стойност 26,8 милиарда долара, деноминирани освен в щатска валута и в евро, швейцарски франкове и японски йени. Инвеститори, които притежават 15,3 милиарда долара в облигации са се съгласили да ги преструктурират доброволно, а  други, които притежават 11,5 милиарда от гръцкия дълг са отказали.

    “Облигациите, издадени по чуждестранно законодателство се гласуват една по една, а не общо”, пояснява за агенция Блумбърг Томас Костерг, икономист в Standard Chartered Bank. Така за инвеститорите е по-лесно да блокират преструктурирането на дълга и да поставят въпроса какво е в състояние да направи Гърция в този случай. Сумата 11,5 милиона долара ще накара всеки европейски съд единодушно да се произнесе в нейна полза. Правителството на Лукас Пападимос има няколко възможности - да предприеме преговори с тези инвеститори, за да достигне до взаимноприемлив компромис, да им изплати пълната сума или едностранно да реши да не се издължи към кредиторите, припомня Томас Костерг.

    “Ако се изплати пълната сума, ще се повдигне въпросът доколко е справедливо преструктурирането само на облигациите, регистрирани по гръцкото законодателство. Грубото неизплащане на сумата би направило много вероятно съдебното обжалване. А това означава, че за инвеститорите нито гръцката, нито европейската криза са преминали”, заключава икономистът.
    Най-близкият падеж е на 15 май, когато трябва да бъдат изплатени облигации за 450 милиона евро, регистрирани по чуждестранно законодателство и чиито собственици не желаят да се включат доброволно в опрощаването на гръцкия дълг. Организацията за управление на дълга разполага с 30 дни, за да извърши плащането. Откъде да намери тези пари ще е първият тест за новото гръцко правителство, което ще се формира след предстоящите в страната предсрочни парламентарни избори.

 

Категории: фалит на Гърция облигации законодателство окастряне на дълга PSI икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus