Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нов корупционен скандал в министерството на развитието

04 Май 2012 / 19:05:02  GRReporter
1017 прочитания

Ден преди изборния уикенд в Гърция, полицията разкри нов случай на корупция в министерството на развитието и конкурентността. В петък бяха задържани двама служители на ключови позиции, които са отговяряли за отпускането на парите по одобрените проекти за стимулиране на предприемачеството. Те са поискали 120 хиляди евро подкуп от собственик на хотел от остров Крит, за да може да си получи средствата от полагаемата му се европейската помощ. Единият уличен е мъж на 58 години, който работи във финансовия отдел на министерството. Вторият нарушител е жена на 56 години, която е началник на отдела за управление и наблюдение на социалните програми към министерството.

 Двамата съмишленици са залагали на важните си позиции в министерството, за да могат да искат дял от европейските субсидии. Според жалбата на предприемача те имат дълга история в изнудването. Преди няколко години той им е платил 50 хиляди евро за друг проект. От 120-те хиляди евро, който държавните служители са изискали, за да си свършат работата, хотелиерът бил приготвил само 10 хиляди евро. Те са били и клопката, която предприемачът заложил заедно с полицията, за да може престъпниците да бъдат заловени.  Първоначално двамата служители поискали от бизнесмена 10% от общата стойност на субсидията. Сумата на подкупа при тези условия достигала 300 хиляди евро. След това проявили знак на добра воля и намалили “таксата” на 120 хиляди евро.

Пръв е бил заловен 58-годишния чиновник на улица Митрополеос в столицата в момента, когато е поел пликът с маркираните от полицията пари. Минути след това е била хваната на мястото на престъплението и 56-годишната ми съратничка, когато чиновникът й подал нейния дял от печалбата. Атинската прокуратура повдигна срещу двете лица обвинение за изнудване и корупция.

Във връзка с оповестения случай сегашният министър на развитието и икономиката Ана Диамандопулу заяви гръмко: “Или ще смажем корупцията, или тя ще погълне цялата страна”. Тя подчерта, че новите служители в отдел “Частни инвестиции” имат ясна заповед за действие и са решени да изпълнят “Акция Светлина”, която се предполага постоянна борба с корупционните практики. “Честната администрация показва нулева толерантност към престъпността и разграбването на публичните средства”, каза в заключение министърката. Диамандопулу мина през министерските кресла на няколко министерства през периода на управление на Георгиос Папандреу, а в далечното минало бе позната като евродепутатка и близка до кухнята на Брюксел. Сега тя отново се кандидатира за депутат с бюлетината на ПАСОК и според гръцките анализатори не се е отказала да расте още в политическата си кариера. 

Категории: ИкономикаПазари корупция Гърция европейски пари проекти измами
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus