Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нов сайт ще помага на безработните в Гърция

22 Март 2012 / 15:03:15  Виктория Миндова
1075 прочитания

Идва краят на безкрайните лутания между различни министерства, институции и държавни организации за безработните в Гърция, които търсят отчаяно информация за участие в трудовите програми на държавата, но не намират компетентен орган да им помогне. Отговорът дойде със създаването на нов електронен сайт, който дава конкретно описание на всички текущи програми за стимулиране на заетостта. Решението изглежда просто, но дойде след като Гърция трябваше да изпадне в най-сериозната финансова криза в модерната си история, за да зароди някакво съдействие между институциите. В монента в страната текат над 30 основни програми свързани с възстановяването на заетостта и професионалната преориянтация.

“Сайтът е един вид виртуален информационен център, който осигурява пълни и навременни данни за програми за обучение и насърчаване на заетостта”. Това заяви министърът на труда и социалното осигуряване Георгиос Кутруманис на пресконференция за представянето на новия специализиран сайт. Програмите са насочени както към подобряване на уменията на младите хора, за да се улесни достъпа им до трудовия пазар, така и към специалистите, които са загубили работата си и искат преквалификация. Те са инициативи на различни министерства и доскоро гражданите, които искаха да получат информация трябваше да се обръщат по отделно към всяко едно от тях.

“Най-голямото ни затруднение до момента беше как да информираме нуждаещите се. Колкото и добри да бяха програмите, повечето хора така и не успяха да разберат за тях. Да получиш информация по телефона беше абсолютно невъзможно. Не по-лека беше ситуацията в административните служби на отговорните министерства”, призна министърът. Той подчерта, че програмите за стимулиране на заетостта не могат да решата проблемите на пазара на труда в Гърция, но дават глътка въздух. Според Кутруманис, ако тези държавни инициативи не са били вкарани в действие, то днес безработицата е щяла да бъде поне 25%. С други думи безработните са щели да надминават 1,3 милиона души, вместо един милион както е според последните данни на Националния статистически институт в Гърция, който отчита безработица от около 20%.

Планът за сайта е в бъдеще той да включва информация за програмите на висшите и полувисшите образователни институции, които ще имат специални допълнителни семинари за преквалификация на кадрите, субсидирани от държавата или частни организации. “Сайтът дават възможност на гражданите да изберат подходящата програма, въз основа на нуждите си и специфични характеристики, които притежават, за да се реализират успешно на пазара на труда в период на криза”, поясни Фофи Генимата, която бе заместник-министър в министерството на заетостта до миналата година и бе главен инициатор за създаването на информационната платформа.

Анализът на социалния профил на безработните в Гърция сочи, че на-високият процент е при хората без образование – 30,9%. Завършилите гимназия заемат 28% от дела на останалите без работа след разгара на кризата, а висшистите представляват 23,1% от безработните. Най-ниските нива на безработица се наблюдават при специалистите с магистърска и докторска степен на образование, при които делът е съответно 14,8% и 11,9%. Безработните от последната група имат и най-голям шанс да се реализират в чужбина, което става все по-честа тенденция при висшистите. Засега проблемът с безработицата остава най-голям в районите на северна Гърция и централна Македония. В определени общини безработните там надминават 50 на сто от общата работна сила. За тях са предвидени програми с бюджет от 23,5 милиона евро, но нямат достатъчно добра информационна платформа, за да бъдат усвоени. 

Категории: ПазариОбщество безработица програмата заетост
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus