Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Нова демокрация готова да вземе мандата и да търси коалиционни партньори

06 Май 2012 / 18:05:28  Анастасия Балездрова
803 прочитания

На спешно съвещание, което се проведе в щаба на Нова демокрация лидерът на партията Андонис Самарас и неговите тесни сътрудници са отхвърлили идеята за провеждане на нови избори.

Според източници лидерът на „сините” ще получи мандат от президента Каролос Папуляс и ще се опита да сформира правителство.

GRReporter се обърна за коментар към известния гръцки журналист Фанис Папатанасиу. Той заяви, че изборните резултати не оставят на лидерите на Нова демокрация и ПАСОК друга възможност, освен да сформират правителство с участието на политически сили с европейска насоченост.

"При тези условия въпросът е какво ще се случи от тук нататък и какво коалиционно правителство ще се сформира. Според първите преценки ПАСОК и Нова демокрация нямат друг изход, освен да се опитат да сформират коалиционен кабинет с участието на проевропейски сили. И тук ще бъде моментът на истината за позицията на СИРИЗА, след като самият Алексис Ципрас поиска сформиране на правителство на левите сили. Но съставят на този кабинет ще зависи също от това дали по-малките партии като ЛАОС и Демократичния алианс ще успеят да влязат в парламента, както и от позицията на Демократичната Левица. Просто нямат друг избор, освен да съставят един кабинет, въпреки че той може да издържи само няколко месеца, защото програмата тече, а мерките, които трябва да приемат са тежки".

Журналистът не смята, че Гърция е заплашена от политическа нестабилност. „В момента Гърция има правителство. Кабинетът на Лукас Пападимос не е подал оставка и няма да го направи преди да се сформира ново правителство. Въпросът е в това какъв вид правителство ще имаме. Дали ще бъде правителство, съставено от технократи, което ще бъде подкрепено от ПАСОК и Нова демокрация и евентуално от някои други сили, в което ще участват и извънпарламентарни личности. Или ще бъде коалиционно правителство, в което ще участват политици от ПАСОК, Нова демокрация и други по-малки партии".

Категории: Политика избори Нова демокрация Андонис Самарас кабинет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus