Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова демокрация и Самарас с най-голямо одобрение

16 Юни 2013 / 11:06:21  GRReporter
817 прочитания

Политическият барометър за месец юни на Public Issue, направен за вестник Катимерини и телевизия Скай показва най-голямо одобрение за Нова Демокрация- 57%, следва СИРИЗА с 31%. Ако изборите бяха днес, за Нова Демокрация биха гласували 29,5% от избирателите, за СИРИЗА -27,5% , за Златна Зора-11,5%, за ПАСОК-6,5 %, за Независимите гърци и за Комунистическата партия- по 6%, и за Демократичната левица- 4,5%.

Според проучването на рейтинга от май Нова Демокрация бележи покачване с 2 пункта, А СИРИЗА- намаление с половин пункт. Що се отнася до популярността на политическите лидери-с равно одобрение от 42% водят Фотис Кувелис и Андонис Самарас. В сравнение с последния рейтинг  одобрението за Кувелис е спаднало, а това за Самарас се е увеличило.  Следват ги Алексис Ципрас с 37%, Панос Каменос с 32%, Евангелос Венизелос с  22%, Димитрис Куцубас с  21% (увеличено одобрение) и Никос Михалолякос с 15%.

За 41% от анкетираните най-подходящ за министър-председател е Андонис Самарас, а за 27% -Алексис Ципрас.

За 37% най-доброто правителство е на Нова Демокрация-ПАСОК-Демократичната левица,  а за 22% -на СИРИЗА.

Популярността на политическите партии е намаляла, освен тази на Нова Демокрация, която се е увеличила с един пункт. Най-голям спад бележи СИРИЗА- от 44% през май на 34% и вече се изравнява с Нова Демокрация.

Проучването е проведено в периода 6-11 юни (на 11 юни правителството обяви спирането на ЕРТ).

Междувременно, затварянето на ЕРТ доведе до разногласия между партиите, подкрепящи правителството. В очакване на срещата в понеделник, Самарас си остава решен да затвори ЕРТ, а предложението за преодоляване на кризата чрез създаване на междупартийна комисия за временна работа  на Националната телевизия не среща одобрение между правителствените партньори. ПАСОК и Демократичната левица настояват ЕРТ да продължи работата си. Според ПАСОК заявлението на Самарас не съответства на това, което лидерът на партията Венизелос е поискал. Непоколебимо е становището и на Демократичната левица, а Кувелис заяви в интервю за Associated Press,ч е ЕРТ трябва да си остане отворена, и ако Самарас предпочита изборите, до които ще се стигне- нека той да поеме отговорността.

Сътрудници на Фотис Кувелис заявиха, че Демократичната левица настоява за следното: незабавно да бъде отворена ЕРТ, да работи с пълната си програма, реорганизацията й да продължи в движение,  да се отмени юридическият акт за затварянето на ЕРТ.

В изявлението си Самарас подчертава, че министърът на финансите вече е определил мениджър на телевизията, която да я администрира след затварянето. Той предлага също така да се определи временна комисия с широко партийно участие, с цел да бъдат назначени малък брой служители, за да може да започне излъчването на информационната програма на обществената телевизия. В парламента вече е внесен законопроект за създаването на нова обществена телевизия, който може да бъде гласуван следващата седмица. Самарас заяви, че очаква политическите лидери да проявят политическа отговорност.

Говорейки на конгреса на младежката организация на Нова Демокрация премиерът каза още, че е време ясно да се каже, че за да защитиш правата на обществото трябва да  отмениш правата на малцинството, на хитреците, които заемат все повече място. По въпроса за ЕРТ Самарас подчерта: „Гражданите ни казаха: направете тези големи промени. Имате ли куража да го направите? Имате ли политическата воля? И сега получиха отговор, имахме една организация – символ на непрозрачността и на прахосничеството, никой не можеше да промени ЕРТ. Всеки път, когато някой се опитваше да промени привилегиите, се изправяше срещу гилдията. Имахме ЕРТ, пълна със скандали, за които народът ще научи. Вече прокурорът поиска разследване на ЕРТ. Тази ЕРТ е блудница. Край на привилегиите, край на непрозрачността, край на разхищенията. Защото без такива инициативи страната ще потъне. И трябва да покажеш на народа, че имаш смелостта и силата да се изправиш срещу гилдията и привилегиите”. Самарас каза още, че промените ще продължат и добави, че може да се намери решение и ЕРТ да заработи.

Анализирайки ситуацията около обществената телевизия в статия за вестник Катимерини, премиерът Андонис Самарас подчерта:

„Дойде време да говорим за истинския проблем, който със сигурност не е ЕРТ! Защото никой не я уважаваше от години! Онези, които днес я жалеят, я ругаеха  като незначителна и манипулирана! И правят такива откровения, защото днес хората преобръщат развалената политическата система. Защото вече не издържат на лицемерието й!

 Без съмнение проблемът не е „общественото осведомяване”. Защото, много просто, от дълго време нямаше обществено осведомяване!

 Как да има? След като ЕРТ се намираше постоянно в...стачка! Кой не си спомня „внезапните” стачките по време на всяко важно посещение на чужд лидер, който идваше да предложи подкрепа на страната ни? Или когато ръководството на страната отиваше в чужбина, за да спечели подкрепата на големите страни. Тази ли постоянна стачка е ...”общественото осведомяване”, което искат и заслужават гърците? Нея ли защитават днес в един лицемерен рецитал?

 Вчера прокурорът за борба с корупцията разпореди съдебно разследване за ЕРТ. И скоро ще бъдем информирани за всичко онова, което се крие прилежно от десетилетия. И тогава маските ще паднат и ще се докаже защо внезапно се вдигна толкова шум за блудницата”

 

Категории: Андонис Самарас Демократична левица Нова Демокрация ПАСОК одобрение рейтинг затваряне на ЕРТ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus