Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова демокрация първа и след ремонта на кабинета

27 Юни 2013 / 16:06:46  GRReporter
698 прочитания

Разлика от 1,2 на сто в полза на Нова демокрация показва последното социологическо проучване. То бе проведено след оттеглянето на Демократичната левица от управляващата коалиция и сформирането на новия гръцки кабинет преди два дни.

22 на сто от участниците са отговорили, че в случай на предсрочни избори биха гласували за Нова демокрация, а 20,8 на сто – за радикалната левица СИРИЗА.

Следват Златна зора с  9,1 на сто, ПАСОК с 6,1 на сто, Независимите гърци с  5,5 на сто, Гръцката комунистическа партия с 5,1 на сто и Демократичната левица с 3 на сто. Очевидно решението да оттегли подкрепата си от правителството е струвало на партията на Фотис Кувелис съществени загуби сред привържениците.

В същото време процентът на участниците в проучването, които не са посочили конкретна партия остава висок – 21,7 на сто.

На въпроса „Какъв процент би спечелила всяка от партиите”, 28,1 на сто от тях са отговорили в полза на Нова демокрация и 26,6 на сто – СИРИЗА. Следват Златна зора с 11,6 на сто, ПАСОК със 7,8 на сто, Независимите гърци със 7 на сто, Гръцката комунистическа партия с 6,5 на сто, Демократичната левица с 3,8 на сто, Зелените еколози с 2,7 на сто и „друга партия” с 5,9 на сто.

В преценката си кого биха подкрепили избирателите 44,1 на сто от участниците са на мнение, че това е Нова демокрация. В полза на СИРИЗА са отговорили 29,6 на сто, а 14,4 на сто са заявили, че не знаят или не искат да отговорят.

Според преценката на участниците в проучването най-подходящ за премиер е Андонис Самарас с подкрепа от 41,3 на сто, следван от Алексис Ципрас с резултат 27,4 на сто. „Никой от двамата” са отговорили 30,3 на сто от участниците.

58,3 на сто от тях са изразили негативно мнение за състава на новия коалиционен кабинет с участието на министри от Нова демокрация и ПАСОК. Позитивните мнения са в процент 31,7 на сто.

На въпроса „Как оценявате новото правителство в сравнение с това, което беше сформирано след изборите през юни 2012”, 56,4 на сто от участниците са отговорили „по-лошо”, а 33 на сто са изразили позитивно мнение.

Изследването е проведено от агенцията за социологически проучвания MRB за сметка на информационния портал real.gr. 

Категории: Политика социологическо проучване ремонт на кабинета Нова демокрация СИРИЗА Андонис Самарас Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus