Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Нова демокрация първа по брой гласове, но с много нисък процент

06 Май 2012 / 18:05:30  GRReporter
952 прочитания

Точно в 19:00 всички гръцки телевизии обявиха резултатите от преброените 70 на сто мнения от общия exit poll, който проведоха пред изборните секции в цялата страна. Според първите неофициални резултати победител на изключително важните избори в Гърция е Нова демокрация с процент между 17 – 20 на сто. Радикалната левица СИРИЗА е втора по сила партия с резултат, който може да варира между 15,5 – 18,5 на сто.  

Трета парламентарна сила според предварителните резултати е ПАСОК с процент между 14-17 на сто. Както се очакваше най-голямата изненада е високият резултат на крайнодясната ксенофобска партия Златна зора, която по всичко изглежда, че е спечелила между 6-8 на сто от гласовете.

Новоучредените „Независими гърци” на Панос Каменос също ще успеят да влязат в парламента с процент между 10-12 на сто. Комунистическата партия е с процент между 8,5 – 10,5 на сто, а Демократичната Левица – с 4,5 – 6,5 на сто.

Голяма се очертава да е борбата между крайнодесните от ЛАОС, Зелените еколози и Демократичния алианс, чийто резултат е между 2,5 – 3 на сто и не е ясно дали ще успеят да прекрачат този невралгичен праг, за да влязат в парламента.

Представителите на агенциите за социологическите проучвания предвещават дълга изборна нощ, в която буквално всеки вот може да промени съотношенията. Първите официални резултати се очакват около 21:30.

Всички са единни, че след днешните избори гръцкото политическо пространство е напълно променено. Това, което не е никак ясно обаче е дали утре Гърция ще има кабинет.

Показателно за объркването и шока бе нареждането на лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос към всички кандидати на партията да прекъснат появите си в дискусиите, които традиционно се провеждат по гъцките телевизии след изборните надпревари.

Категории: Политика избори предварителни резултати парламент кабинет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus