Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова демокрация води в общественото мнение с малка разлика

18 Септември 2012 / 11:09:18  GRReporter
1677 прочитания

Гърците не вярват, че съществуващите политически партии могат да управляват страната, сочат резултатите на социологическото проучване “Политически барометър”, проведено между 6-11 септември от агенция Public issue.
54 на сто от участниците са заявили, че не се доверяват на никоя партия. Взе пак 20 на сто са изразили вярата си в способността на Нова демокрация да измъкне страната от кризата. Съответните проценти на подкрепа за СИРИЗА са 12 на сто, за ПАСОК - 9 на сто, за Демократичната левица - 8 на сто, 5 на сто за ксенофобската Златна зора, 4 на сто за Независимите гърци и 3 на сто за Комунистическата партия. За сравнение само преди два месеца, т.е. през юли тази година процентът на недоверие в политическата система бе 39 на сто.
79 на сто от гърците не одобряват начина, по който правителството се отнася към проблемите в страната. Още по-недоволни са от позицията на опозицията - там процентът на неодобрение е 85 на сто. 20 на сто от участниците в проучването са заявили, че са доволни от работата на правителството и 13 на сто - от опозиционните партии.
38 на сто от хората смятат, че ако бяха провъзгласени нови избори, те отново щяха да бъдат спечелени от Нова демокрация с и малка разлика от втората поред партия. 31 на сто вярват, че  победител ще бъде радикалната левица СИРИЗА с малка разлика. Според 10 на сто от участниците СИРИЗА ще може да спечели с голяма преднина срещу основния си опонент и 5 на сто дават преднина на Нова демокрация, също с голяма преднина срещу втората поред партия. Общите измервания сочат, че 43 на сто от гърците са на мнение, че изборите ще бъдат спечелени от Нова демокрация и 41 на сто - от СИРИЗА.
В класацията за най-добре водена опозиционна политика води СИРИЗА с процент 32 на сто. Следват Независимите гърци с 14 на сто, Златна зора с 13 на сто и комунистите с 10 на сто. 24 на сто от участниците не са посочили никоя партия.
Най-популярна партия е Демократичната левица с процент 47 на сто, следвана от СИРИЗА с 42 на сто, Независимите гърци с 40 на сто, Нова демокрация с 38 на сто, ПАСОК с 23 на сто, Златна зора с 22 на сто и Комунистическата партия с 19 на сто. Но в сравнение с проведената през месец май анкета популярността на Демократичната левица е спаднала с 15 на сто, а тази на Златна зора се е повишила с 10 на сто.
Сред политическите лидери най-популярен е председателят на Демократичната левица Фотис Кувелис с процент 52 на сто. Следват Алексис Ципрас с 42 на сто, Андонис Самарас и Панос Каменос с 39 на сто, Евангелос Венизелос с 29 на сто, лидерът на Златна зора Никос Михалолиакос с 22 на сто и Алека Папарига с 20 на сто. В сравнение с резултатите от проведеното през месец май проучване най-голям спад в популярността си отчита Фотис Кувелис - с 15 на сто по-малко. Съответно най-голямо е повишението в популярността на лидера на ксенофобите Никос Михалолиакос - 8 на сто.
40 на сто от участниците в анкетата смятат, че най-подходящ за премиер е Андонис Самарас, а 29 на сто - Алексис Ципрас. 28 на сто не харесват никой от двамата. Сред лидерите на всички парламентарни сили най-подходящ за премиер се оказва “никой” с резултат 30 на сто, следван от: Андонис Самарас - 22 на сто, Алексис Ципрас - 17 на сто, Евангелос Венизелос - 10 на сто, Фотис Кувелис - 8 на сто, Панос Каменос - 6 на сто, Никос Михалолиакос и Алека Папарига - 3 на сто. През месец май резултатите бяха: Алексис Ципрас - 22 на сто, Андонис Самарас - 20 на сто, Евангелос Венизелос - 16 на сто, а “никой” бе предпочетен от 17 на сто от участниците.
29 на сто от запитаните граждани са отговорили, че се доверяват много/ доста на министъра на финансите Янис Стурнарас относно решаването на икономическите проблеми на Гърция. 64 на сто му се доверяват малко/ изобщо. През ноември 2011 съответно 21 на сто от хората се доверяваха ного/ доста на тогавашния финансов министър Евангелос Венизелос, а 78 на сто - малко/ изобщо.
Независимо от партията, за която гласуват 37 на сто от участниците в проучването смятат, че правителствената коалиция на Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица може да се справи по-добре с проблемите на страната. 23 на сто от хората предпочитат правителство на СИРИЗА, а 34 на сто - нито едното, нито друготот правителство.
68 на сто очакват да бъдат обявени предсрочни избори, а 23 на сто смятат, че коалиционният кабинет по-скоро ще успее да завърши своя 4-годишен мандат.  
Според 74 на сто нещата в Гърция се движат в неправилна насока. През юли тази година на това мнение са били 66 на сто, а през май - 86 на сто от гърците. Обратното мнение се споделя от 19 на сто от участниците в актуалната анкета. През юли същата позиция са имали 23 на сто от хората, а през май - едва 6 на сто.
Според 9 на сто международната позиция на Гърция е станала по-силна в сравнение с миналата година. През месец май на това мнение са били 6 на сто от участниците в анкетата. 60 на сто смятат, че страната е в по-негативно положение, а 31 на сто не виждат никаква промяна.
46 на сто от гърците смятат, че не съществува вероятността страната им да фалира през следващите 12 месеца. 38 на сто мислят, че това е възможно, а 13 на сто са на мнение, че фалитът е вече факт. Сред гласоподавателите на трите първи по брой партии на последните избори, фалит “предвиждат” 25 от гласувалите за Нова демокрация, 50 на сто от подкрепилите СИРИЗА и 23 на сто - ПАСОК.
88 на сто от участниците в анкетата смятат, че през следващите 2-3 месеца Гърция ще бъде театър на голям брой стачки и протести. 85 на сто от хората мислят, че те или някой друг член на семейството им са пряко засегнати от плануваните от правителството нови икономически мерки. Едва 11 на сто са на мнение, че мерките не ги засягат.

Категории: ПолитикаОбщество социологическо проучване политически партии евро фалит икономически мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus