Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова демокрация запазва лидерството си, Златна зора продължава да е трета партия

08 Октомври 2013 / 07:10:05  GRReporter
990 прочитания

Въпреки трудните реформи в икономиката и социалната политика управляващата Нова демокрация запазва лидерската си позиция, показват две независими проучвания. Става дума за изследването на обществените нагласи в Гърция, проведено от агенцията MRB в периода 1-3 октомври и от агенцията GPO в периода 5-7 октомври. И двете изследвания установяват минимална, от около половин процент, но стабилна преднина за Нова демокрация - 21,8 на сто според първото и 21 на сто според второто. Най-голямата опозиционна партия СИРИЗА има одобрение от 21,2% според първото проучване и 20,5% според второто.
    Слуховете за огромния спад в одобрението за неонацистката Златна зора се оказаха силно преувеличени. Наистина, имиджа на партията силно пострада след като неин член уби рапъра Павлос Фисас, а лидера й Никос Михалолякос се оказа в затвора, но неонацистите стабилно продължават да бъдат третата най-популярна гръцка партия.
    В изследването на MRB те събират 6,9 на сто одобрение, а в изследването на GPO - 7,8%. Според първото изследване ПАСОК се одобрява от 5,2 на сто от анкетираните, Комунистическата партия на Гърция от 5%, Независимите гърци от 4,8 на сто и демократичната левица ДИМАР - от 3,8 на сто. В изследването на GPO тези проценти са ПАСОК и Комунистическата партия на Гърция събират по 6%, Независимите гърци - 4,5 на сто и Демократичната левица ДИМАР - 4,2 на сто.
    И двете изследвания твърдят, че Андонис Самарас е смятан за най-подходящ за министър-председател - той събира 36,6 на сто в първото изследване и 44,4 на сто във второто. Алексис Ципрас го следва, но с дистанция - той е одобряван от 24,5 на сто от анкетираните в първото изследване и от 30,4 на сто от анкетираните във второто изследване.
    В изследването  на GPO на въпроса дали предсрочните избори са решение на проблемите на Гърция 68,4 отговарят “не” и само 30,6 на сто - “да”. 50,7 на сто вярват, че правителството ще изкара мандата си, докато 46,2 на сто смятат, че все пак предсрочни избори ще има.   

 

Категории: Нова демокрация Златна зора СИРИЗА проучване на общественото мнение предсрочни избори MRB GPO
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus