Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новата предизборна кампания започна официално

20 Май 2012 / 15:05:43  GRReporter
8652 прочитания

Новата предизборна надпревара започна вече и официално с яростно противопоставяне, опити за коалиране между партиите, битки „гърди срещу гърди” в социологическите проучвания между двете партии, получили най-много гласове на последните избори - Нова демокрация и СИРИЗА. Към всичко това се прибавят  продължаващите реакции по повод предложението на Ангела Меркел заедно с изборите да се проведе и референдум за оставането на Гърция в еврозоната.

Служебният премиер уж успокои духовете около предложението на германския канцлер по време на телефонен разговор с президента Каролос Папуляс, но списание  Spiegel потвърди в своя публикация, че Ангела Меркел действително е отправила предложение да се проведе референдум. Берлин опроверга официално това съобщение в петък вечерта, но от канцеларията на гръцкия президент настояха, че все пак такова предложение е имало. Според германската преса пък, подобна идея е предложил още миналата седмица германският министър на финансите Волфганг Шойбле по време на среща на финансовите министри от еврозоната.

«Смятам, че този въпрос приключи в петък. Това, което е важно и към което трябва да насочим вниманието си, е срещата на върха в сряда, и там трябва да отидем добре подготвени», заяви служебният премиер на Гърция Панайотис Пикраменос.

Във всеки случай лидерът на СИРИЗА се върна на въпроса, който от петък предизвика буря от реакции, като посочи, че това е «недопустима намеса във вътрешните работи на една суверенна държава». В свое съобщение той подчертава също така, че  «това предложение хармонизира с политиката на Самарас и Вензилес, чиято обща цел е да тероризират обществото и да подменят дилемите на следващите избори».

Телевизионна битка Самарас – Ципрас предлагат от Нова демокрация

Същевременно говорителят на Нова демокрация Янис Михелакис предложи да се проведе телевизионен дебат между Андонис Самарас и Алексис Ципрас. Във връзка с предложението на Меркел за евентуален референдум Михелакис повтори, че това не може да стане и че гражданите вече са посочили ясно своята позиция по въпроса.

Дебат между всички лидери пък предлагат от ПАСОК

Говорителят на ПАСОК Фофи Генимата не скри изненадата си от предложението на Михелакис. «Това е същият човек, който преди първите избори под различни предлози отклоняваше предложенията за дебат между лидерите», подчерта Генимата и посочи, че «внезапното обръщане на 180 градуса на Нова демокрация показва много неща».

Говорителят на ПАСОК обвини Нова демокрация, че «и тогава и сега» иска да избегне на всяка цена диалога между Венизелос и Самарас. «Ние вярваме в диалога и предлагаме телевизионни дискусии между лидерите на всички партии по всички ключови въпроси», каза в заключение Генимата.

Атака на Алека Папарига срещу Нова демокрация и СИРИЗА

От своя страна главният секретар на Комунистическата партия ККЕ Алека Папарига отправи едновременна атака срещу Нова демокрация и СИРИЗА.

Папарига подчерта, че народът ще се разочарова от правителство и на Нова демокрация и на СИРИЗА, и че положението ще се влоши още повече, защото „ще получим същите резултати”. По отношение на Нова демокрация Папарига отбеляза, че целта на Самарас е да унищожи ККЕ, и затова използва твърда антикомунистическа реторика. Относно СИРИЗА главният секретар на ККЕ подчерта, че крайната левица се е съсредоточила главно върху меморандума, а на практика не е възможно той да бъде отменен и Гърция да остане в Европейския съюз.

Фотис Кувелис: Опитват се да направят бледо копие на двупартийния модел

«Опитват се да направят бледо копие на двупартийния модел», подчерта лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис пред кандидат-депутати и членове на партията в хотел в центъра на Атина.

Както той обясни, «от едната страна ще бъдат заплахата и страхът, предизвиквани от ПАСОК и Нова демокрация чрез дилемата 'евро или драхма', а от другата -  популистката реторика на една популистка левица, която се люшка от осъждането на договора за заем и меморандума, през „замразяването”, за да достигне до „преразглеждане” на общата стратегическа рамка».

«Демократичната левица е третият полюс, този който казва на народа „не попадай в капана на това бледо копие на двупартийния модел”», подчерта Кувелис и поиска подкрепата на гражданите, за да не се стигне до нови избори и след 17 юни, а да бъде сформирано прогресивно правителство, което да измъкне страната от кризата.

ЛАОС ще участва самостоятелно на изборите

Същевременно по време на общото заседание на Изпълнителния секретариат и бившата парламентарна група на партията бе решено крайно дясната ЛАОС да участва самостоятелно на изборите на 17 юни.

Според източници, лидерът на ЛАОС е предложил три варианта: първо – самостоятелно участие на изборите, второ – сътрудничество с Нова демокрация, и трето – сътрудничество с Нова демокрация, но в „по-хлабава” форма. В крайна сметка след проведените дискусии с огромно мнозинство е взето решение ЛАОС да участва самостоятелно на изборите на 17 юни.

Партията „Социален договор за Гърция в Европа”: Предложение за сътрудничество със СИРИЗА, Демократичната левица и Еколозите

Категории: нови избори коалиции служебен премиер Панайотис Пикраменос референдум еврозона
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus