Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нови партии на стари познайници заплашват традиционните играчи

13 Март 2012 / 17:03:15  GRReporter
961 прочитания

Решен да се пребори докрай за политическото оцеляване на партията ЛАОС е нейният председател Георгиос Карадзаферис. Според източници той „флиртува” с бившия областен управител на Централна Македония Панайотис Псомиадис.

В същото време няколко дни след учредяването на неговата Патриотична мрежа за подбуждане – ПАТРИДА, той бе поставен отново на „прицела” на правосъдието. Този път бе заведено наказателно гонение срещу него и брат му Дионисис Псомиадис, който го замества на загубения преди по-малко от година пост. Причината за това за договорите за обществени поръчки с бюджет до 45 000 евро, които се изпълняват след провеждането на неформален конкурс.

„Защо има такава психоза с Псомиадис? Очевидно е, че някои се опитват да запушат устата ми. Те са дори от моето идеологическо пространство”, заяви Панайотис Псомиадис. „Смущават се от мен, понеже продължавам да говоря за родината, за Гърция, за Македония, за православието и народа”, допълни той.

След продължилата дълго среща с Георгиос Карадзаферис преди няколко дни, бившият областен управител изпрати послание към Нова демокрация. „Бях, съм и ще продължа да бъда противник на политиката на меморандума, без да променям позицията си, защото не мога да приема, че обедняването на нашия народ е единственото решение”. Панайотис Псомиадис допълни, че знае откъде се командват нападките срещу него. „Занм какво точно са говорили на конкретно място. Източниците ми казаха, че са заявили категорично: „трябва да го унищожим”.

От ЛАОС заявяват, че слуховете за приъединяване на Панайотис Псомиадис към партията са спекулации. Но хора, които знаят нещата отвътре казват, че срещата му с Георгиос Карадзаферис и подмятанията към Нова демокрация не би следвало да бъдат пренебрегнати.

На вътрешнопартийните избори за лидерското място в Нова демокрация през 2009 Панайотис Псомиадис спечели 10 на сто от гласовете и политическото му присъствие в в региона около Солун е осбено силно. Много от неговите привърженици се опитват да го убедят движението ПАТРИДА да прерасне в политическа партия.

В тези условия много коментатори смятат, че едно сътрудничество между бившия областен управител и ЛАОС не бива да се изключва, ако от Нова демокрация не оправят отношенията си с него и не признае водещата му роля сред привържениците на Десницата в Северна Гърция. Според тях, след напускането на Макис Воридис от ЛАОС и преминаването му в Нова демокрация, Панайотис Псомиадис автоматично ще заеме второто място в партийната йерархия на ЛАОС след лидера Георгиос Карадзаферис, което ще му осигури със сигурност едно място в парламента.

Всички тези сценарии са твърде възможни, затова лидерът на Нова демокрация смята, че трябва да се бори на няколко фронта. Целта му е да ограничи колкото е възможно повече загубите, които му коства гласуването на втория меморандум за финансова помощ към Гърция.

Освен Евангелос Венизелос, който по всичко личи, че ще бъде избран за председател на ПАСОК следващата неделя и нападките от страна на Левицата, Андонис Самарас трябва да притисне и десните сили, ако иска да осигури по-добри изборни условия за „сините”. Освен ЛАОС, по-вдясно от Нова демокрация вече се намират не само „Независимите гърци” на бившия депутат Панос Каменос, но и съвсем крайнодесните от „Златна зора”. Всички те „намигат” на убедените десни гласоподаватели, които са изцяло против политиката „на меморандума”. При тези условия Андонис Самарас ще изнесе на преден план „твърдия” план. Това пролича и в речта му пред членовете на Политическата комисия, в която той засегна теми като сигурността, нелегалната имиграция, националния идентитет и други, свързани с тях въпроси.

От Нова демокрация са особено загрижени за опасността от отлив на гласове към новоучредената партия „Независими гърци” и са наясно, че трябва да убедят една много голяма част от привържениците си за решението на партийното ръководство да подкрепи меморандума.

За тази цел Андонис Самарас увеличи патриотичната нотка в политическата си реторика, а с фразата „с божията помощ ще победим” се опита да разчувства десните гласоподаватели.

Но проблемите с раздробяването на електората далеч не са само „сини”. Още утре ще бъде учредена партията на бившите министри от правителствата на Георгиос Папандреу Лука Кацели и Харис Кастанидис, които бяха отлюспени от ПАСОК, понеже не гласуваха за втория меморандум. Очаква се те да представят учредителната декларация, името и логото на партията, в която първоначално ще участват досегашни привърженици на ПАСОК. Сред тях ще бъдят петима от отлюспените, заедно с Лука Кацели и Харис Кастанидис депутати от ПАСОК.

Новата партия ще има двама лидери, по примера на немската социалдемократическа партия. Според източници председател ще бъде Лука Кацели, а Харис Кастанидис – председател на парламентарната група.

Категории: Политика нови партии Георгиос Карадзаферис Панайотис Пасомиадис Лука Кацели Харис Кастанидис Независими гърци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus