Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нови улики за връзка между криминално проявени с новото поколение терористи

25 Февруари 2013 / 12:02:02  GRReporter
1060 прочитания

Грък и албанец на възраст около 30 години са били пътниците на хеликоптера, с който се опита да избяга от затвора в Трикала рецидивистът Панайотис Властос. И двамата са стари познайници на полицията, която са занимали в миналото с участието си в нападения с цел обир, трафик на наркотици и други престъпни дейности. Гъркът се е намирал в затвора в Домокос до съвсем скоро. Бил е освободен преди няколко месеца.

След неуспешния опит Панайотис Властос продължава да се намира в лазарета на затвора в Трикала. По време на опита му да се качи в хеликоптера той паднал и счупил ръката си.

Според източници министерството на правосъдието е имало предварителна информация, че се готви опит за неговото бягство, които са достигнали до властите от телефонни обаждания и сведения от страна на надзирателите още през лятото на 2012.

В рамките на разследването по случая с отвличането на корабовладелеца Периклис Панагопулос преди три години Властос бе обвинен в организирането на покушение срещу директора на затвора в Трикала.

Ако вчерашният опит за бягство бе успял, това щеше да бъде третото измъкване от затвора по този начин. Хеликоптерът е бил нает в Аспропиргос до Атина, като според плана за полет е трябвало да пътува до Солун. Когато стигнал над Лариса обаче пилотът бил заплашен от двамата пътници. Затова заявил, че хеликоптерът има повреда и променил посоката към затвора в съседния град Трикала.

Според източници хеликоптерът бил нает от същата фирма като използвания за първото бягство на Алкет Ризай и Василис Палеокостас от затвора в Коридалос през 2006. По всичко личи, че дори става дума за същата летателна машина.

Събитията са се случили по следния начин: Пътниците в хеликоптера открили огън срещу пазачите нса затвора, за да отклонят тяхното внимание и да помогнат на Властос да се качи в него. Реакцията на служителите била незабавна. Веднага щом видели хеликоптера да се приземява на покрива те отвърнали на изстрелите. Така осуетили опита за бягство и отлитането на хеликоптера.

Представители на пазачите твърдят, че по време на престрелката са били разменени поне 500 изстрела. Дори под този дъжд от свистящи патрони нападателите са се опитали да качат Властос в хелокоптера два пъти.

По време на втория опит осъденият на доживотен затвор рецидивист паднал от стълбата и счупил ръката си. Един от четиримата пътници в хеликоптера бил ранен от изстрел. Впоследствие стана ясно, че криминално проявените “спасители” на Властос са били въоръжени с автомат тип Калашников и картечен пистолет Узи. Те хвърлили на покрива на затвора едно друго оръжие, което бе намерено по-късно от надзирателите.

Полицейските власти не разследват случая едиснствено като опит за бягство на опасен рецидивист. Преди няколко дни по време на обиск в поредната явка на терористичната групировка “Конспирация на огнените ядра” те откриха план за бягството на двама от членовете от затвора в Коридалос с помощта на хеликоптери.

Съмненията на полицията за вероятността от сътрудничество на криминално проявени с терористи се засилват и от факта, че Панайотис Властос бе организирал предишния си опит за бягство заедно с други задържани членове на същата групировка. През декември 2011 те се опитаха да избягат от затвора в Коридалос по време на свиждане, като с помощта на оръжия задържаха за заложници близки на други затворници. След това Властос бе преместен в затвора в Трикала.

Той бе уличен за извършването на различни убийства, както и за организирането на отвличането на собственика на компания за корабоплаване Периклис Панагопулос. Похитителите го освободиха след повече от 10 дни, след като получиха от съпругата му откуп в размер на 30 милиона евро. Организаторите и участниците в отвличането бяха осъдени, но парите така и не бяха открити.

Източници от полицията все пак посочват, че засега нямат “данни, които да сочат координация в опитите за бягство с хеликоптери”. Те смятат, че “ядрата” вероятно са планирали “освобождението” на своите сподвижници след банковия обир във Велвендо.

Предишните две бягства с хеликоптер бяха успешни. Затворниците Алкет Ризай и Василис Палеокостас успяха да избягат от затвора в Коридалос през 2006 и 2009. Според публикации в гръцки медии въпреки обещанията впоследствие не са били предприети никакви мерки срещу наемането на хеликоптери от въоръжени престъпници и организирането на подобни бягства от затворите.

Категории: Криминална хроника бягство затвор хеликоптер Панайотис Властос Периклис Панагопулос Конспирация на огнените ядра
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus