Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новите енергийни залежи ще променят съотношенията в Европа

29 Май 2012 / 18:05:10  Анастасия Балездрова
2279 прочитания

Как ли ще изглежда Европа през 2020, след откриването на въглеводороди в Източното Средиземноморие? Със сигурност ще трябва да се промени, заяви експертът по енергийна сигурност Джон Робъртс на годишната Средиземноморска конференция на тема „Петрол и природен газ”, която се проведе в Атина.

Според него фактът, че някои от страните от вносителки ще се превърнат в износителки на природен газ ще създаде една напълно различна картина. Целият континент ще е осеян с интерконектори за пренасянето му от страна в страна. В същото време ще се използва и наличната инфраструктура. „След откриването на залежи на природен газ в крайбрежните райони на Румъния не е изключено тя да започне и да изнася природен газ. Вече съществува газопровод, който свързва Русия с Европа, въпреки че все още не е ясно по кой път ще мине връзката с южната част на континента”, посочи той.

Ръководителите на консорциума, експлоатиращ находището „Шах Дениз” в Азербайджан все още не е обявил как ще разнася природния газ към Европа. „Във всички случаи от цялостното количество една част ще остане на Балканите. Затова е необходимо тук да се утвърдят гъвкави начини на транспортация и пазари”, посочи експертът.

В конференцията участва и представител на Гръцката национална компания за разпространяване на природен газ ДЕСФА, която се очава да бъде приватизирана до края на годината. Отговорният за фирмената стратегия и бизнес планирането директор Никос Кацис направи една кратка презентация, от която стана ясно, че в момента всички акции на компанията се държат от Националната компания за природен газ ДЕПА. В нея пък гръцката държава държи 65 на сто от акциите, а останалите 35 на сто принадлежат на Гръцката петролна компания ЕЛПЕ.

„Бъдещият инвеститор е изправен пред две възможности. Да предложи оферта за ДЕПА, в която да включва и ДЕСФА, или оферта само за ДЕСФА”. Инвестоторският интерес за основния разпределител на природен газ в Гърция е значителен. От първоначално явилите се 17 компании, Фондът за оползотворяване на държавното имущество е отсял 14.

„Икономическите ни резултати са много добри. Всяка година отчитаме печалби”, посочи Никос Кацис и описа проектите, които ДЕСФА разработва и в кои се готви да участва.

Един от тях е предприятието за компресиране на газ с капацитет 15,4 мегавата близо до Солун, който ще бъде пуснат в действие много скоро. „Почти готов е газопроводът Коринт – Мегалополи, който ще снабдява с природен газ една много голяма част от Пелопонес. Предвидено е конструирането на разклонения към южната част на полуострова за по-късно. Основният газопровод ще бъде пуснат в действие есента на тази година”. Подобен е и проектът на газопровода в Аливери на остров Евия, като целта е той да снабдява с природен газ една голяма част от Централна Гърция. Четвъртият голям проект на ДЕСФА е разширяването на станцията за втечнен газ в Ревитуса до Атина, където в момента се намират две цистерни. Благодарение на тях в Гърция нямаше проблеми в снабдяването с природен газ, когато бяха прекъснати доставките от Азербайджан в средата на февруари.

„Целта ни е да участваме и в други големи и реалистични проекти, сред които са ITGI, South Stream Hellas, TAP и IGB. Основното за нас е да проникнем в гръцкия пазар, дори и това да означава, че ще ограничим печалбата си. В момента се разглежда предложението ни за намаляване на цената на природния газ с 16 на сто, което е съобразено с финансовата криза и предоставянето на възможността на производителите на енергия да имат една сносна печалба в тези условия. Готови сме да участваме във всички проекти в Югоизточна Европа, заедно с добрия и стратегически инвеститор, който очакваме”, каза в заключение той.

Анализаторът д-р Теодорос Цакирис посочи, че енергийната карта на Европа е доста „мъглива”, поради факта, че не е известен победителят в надпреварата за южния коридор. „До средата на юни консорциумът „Шах Дениз” ще трябва да избере дали SIP или Nabucco ще се състезават с TAP, за да бъде излъчен крайният „титуляр”. Мнението ми е, че проектите Nabucco Europe и Nabucco West могат да се слеят и това ще им даде предимство пред SIP”.

Още по-малко ясна е позицията на Гърция в тази схема. До момента от проекта SIP не предоставят никаква възможност за гръцко участие в него. „Смятам, че проектът South Stream също не е съвсем загубен особено ако Русия и Украйна успеят да се споразумеят, въпреки че това изглежда почти напълно невъзможно”.

В отговор на зачестилата напоследък информация за голям интерес от страна на руската компания Gazprom за откупуването на гръцката компания ДЕПА, експертът посочи, че за тази цел руснаците трябва да си намерят много силен гръцки партньор. „Евентуално агресивно изкупуване може да предизвика проблеми с Европейския съюз”, подчерта Цакирис.

От своя страна Никос Кацис от ДЕСФА заяви, че компанията си сътрудничи с всички „играчи” и се опитва да участва във всички реалистични, както ги нарече, проекти.

„С TAP подписахме договор за техническо сътрудничество с цел да установим възможностите за свързване на нашите мрежи. Паралелно с това продължаваме с ITGI, въпреки че проектът бе отхвърлен от ръководството на „Шах Дениз”, понеже от Италия смятат, че през следващите месеци ще стане ясно, че тяхното предложение е най-доброто за региона”.

Категории: ИкономикаКомпании природен газ газопроводи Шах Дениз ДЕСФА инвеститор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus