Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новият гръцки кабинет проведе първото си заседание

21 Юни 2012 / 21:06:25  Анастасия Балездрова
1270 прочитания

С половин час закъснение започна церемонията по заклеването на новото гръцко правителство в президентството. Закъснелият се оказа новият министър на правосъдието Андонис Рупакиотис, който се подкрепя от Демократичната левица и беше служебен министър на заетостта.

„Аз закъснях, но правосъдието няма да се бави”, заяви той шеговито и припомни, че една от основните му задачи ще бъде ускоряването на процеса на правораздаване. Самата церемония не продължи повече от половин час, който включваше и полагането на подписите.

Малко преди 20:00 членовете на първия коалиционен кабинет, начело с премиера и лидер на Нова демокрация Андонис Самарас излязоха от двора на президентството и се запътиха пеш към парламента, за да проведат първото си заседание.

Навън ги посрещнаха с ръкопляскания и пожелания за успех поддръжници на „сините”, които са и мнозинството в правителството.

Андонис Самарас и неговите министри изминаха пеш разстоянието от президентството до парламента. Пред и около тях се намираха десетки оператори и фотографи от гръцки и световни медии.

Новите министри се усмихваха, даваха интервюта и бързаха, за да не изостанат от останалите. Движението по булевад Василисис Софияс не спря нито за момент, понеже министри, журналисти, оператори, фотографи и граждани изпълниха тротоара. Някои се качиха по парапетите на оградата на Националния парк, за да успеят да снимат.

 

Първото заседание на кабинета се изчерпа с речта на премиера. Той обяви, че заплатите на министрите ще бъдат намали с 30 на сто, а служебните автомобили ще бъдат намалени до минимум. Андонис Самарас каза още, че ще бъде представено „невижданото” досега програмно споразумение на правителството, което „въпреки че е тройна коалиция, е единно”.

„Това, което ме интересува е работата и нейният резултат. Всяко министерство ще работи по програма с определени цели и конкретен срок за изпълнение”, подчерта гръцкият премиер.

Той посъветва министрите да са внимателни, „защото трудностите са много и опасността от вътрешноправителствени вълнения е голяма”. Андонис Самарас ги призова да избягват честите появи по телевизията и посочи, че ще се състави централен план за комуникиране на дейността на правителството, „за да избегнем явления като противоречиви мнения и обърквания”.

„Аз искам да ми давате решения. Няма да приема никой от вас да се оправдава с това, че не е компетентен по даден въпрос. Ще идвам във ведомствата ви и когато няма да ме очаквате”, предупреди министрите Андонис Самарас. 

Новият министър на обществения ред и защитата на гражданите Никос Дендиас

Министърът на туризма Олга Кефалояни

Категории: Политика коалиционно правителство Андонис Самарас клетва заседание
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus