Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новият собственик на острова на Онасис се срещна с Андонис Самарас

27 Юни 2013 / 11:06:37  GRReporter
3263 прочитания

Руският милиардер Дмитрий Рибольовлев, който наскоро купи острова на Аристотелис Онасис, Скорпиос се срещна с гръцкия премиер. Докато папараците търсеха яхтата му в Йонийско море, той се намираше в Атина, където е разговарял с Андонис Самарас за около половин час.

Срещата между двамата се състоя след появилите се в пресата публикации и изявления, които поставиха под съмнение законността на прехвърлянето на собствеността на Скорпиос. Според тях член 9 в завещанието на Аристотел Онасис се посочва, че ако наследниците му не могат да поемат разходите по поддръжката на острова, той трябва да бъде прехвърлен на гръцката държава или на авиокомпания Олимпик.

Дискусията бе започната от тогавашния депутат и днешен министър на вътрешните работи Янис Михелакис с парламентарния въпрос, който внесе на вниманието на министерството на финансите. В него той призова “властите да се намесят в покупко-продажбата на Скорпиос и да защитят публичния интерес”.

Отговорът на финансовия министър Янис Стурнарас беше, че е препратил искането към Правния държавен съвет, на който е възложил да разследва доколко съществува опасност задържавните интереси.

Според източници по време на срещата си с руския милиардер Андонис Самарас се опитал да разсее неговите опасения, като заявил, че ако закупуването на острова е станало по законен начин няма да има проблеми от страна на гръцката държава.

Сътрудници на Дмитрий Рибольовлев твърдят от самото начало, че сделката за прехвърлянето на собствеността на Скорпиос и Спарти е напълно законна. Островите са били придобити чрез откупуването на компания, на която са принадлежали.

Юридически кръгове пък поставят въпроса колко поколения наследници засягат условията в завещанието на Аристотел Онасис и дали те важат спрямо неговата внучка Атина.

Освен инвестицията си на Скорпиос Рибольовлев е разговарял с гръцкия премиер и за бъдещите си инвестиционни планове в Гърция. Според някои източници той е особено заинтересован да инвестира в туристически имоти. Приближени до него хора потвърждават, че “кралят на торовете” не гледа на Гърция само като на място, където ще прекарва ваканциите си. В тази връзка не е никак случайна поредицата му от срещи с водещи фигури на гръцките власти през последните дни.

Освен с премиера, Дмитрий Рибольовлев се е срещнал и вечерял с представители на местното самоуправление в Левкада. Хора, които са присъствали на вечерята разказват, че тя е преминала в приятна атмосфера, а руският милиардер показал, че иска да има добри отношения с местните общества. Според тях той бил открит и сърдечен човек. Вечерята се състояла в таверна в Левкада, където Рибольовлев пристигнал инкогнито заедно с най-близките си сътрудници.

Дмитрий Рибольовлев се очаква да остане в Гърция за около 10 дни. В момента той се радва на красотите на Скорпиос заедно със свои приятели от Русия, но този път липсва дъщеря му и собственичка на острова Екатерина. Не е изключено през следващите дни акостиралите около Скорпиос луксозни яхти да потеглят на круиз в Йонийско море.

Мерките за сигурност на Скорпиос са драконовски, а яхтите Ocean Victory и Anna на пристанището на някогашния рай на Онасис привличат интереса на посетителите и туристите в Левкада и други околни региони.

За местните власти това, което има значение е Скорпиос да се съживи. Те твърдят, че това ще бъде животворна финансова инжекция за региона и очакват с интерес осъществяването на плановете на новата собственичка Екатерина Рибольовлева.  

Категории: Скорпиос Дмитрий Рибольовлев Андонис Самарас остров завещание Аристотел Онасис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus