Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новият транш изплаща задължения към хедж фондовете

20 Юни 2013 / 20:06:30  GRReporter
1543 прочитания

Мина повече от  година от преструктурирането на гръцкия външен дълг, но проблемите със задълженията на страната далеч още не са свършили.

След по-малко от месец Гърция трябва да изплати 1,3 милиарда евро за облигации, които миналата година не бяха окастрени с процеса PSI (Public Sector Involvement). Те са притежание на банки и инвестиционни фондове, които не се хванаха на въдицата миналата година, че Гърция ще фалира. Тези финансови институции не приеха предложението на правителството да опростят 53,5% от задълженията на страната, за да може Гърция да издържи на натиска на кризата.

Всъщност точно поради “доброволното” участие на по-голямата част от частните инвеститори, тези финансови институции спечелиха залога и сега ще приберат 100% от стойността на облигациите, а не 46,5% след 10 или 20 години.

 На 25 юни тази година идва падежът на облигационната емисия с код ISIN XS0372384064. Тя е на стойност 1,13 милиарда долара или 790 милиона евро и ще отиде в касата на Deutsche Bank, предава Нафтемборики. На пети юли трябва да се изплати друг пакет от облигации (CH0021839524) на стойност 650 милиона швейцарски франка или 540 милиона евро.

Сумата ще бъде платена от следващия транш от финансовата помощ за Гърция, която е на стойност 3,3 милирада евро. По този начин повече от всякога става ясно, че помощните кредити за средиземноморската страна излизат от единия джоб на силните страни в Европа и влизат в другия.

Това на практика потвърждава и думите на премиера на Люксембург и бивш председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, че никой на север не загуби от гръцката криза. Напротив, всъщност са капитализирани печалби. Това от друга страна е и цената, която страната плати, за да й се отпусне време да консолидира бюджета си и да балансира разходите се.

Според публикуваната информация общата стойност на облигациите, които са притежание на хедж фондовете и не участваха в програмата за преструктуриране на дълга са на стойност 6,4 милиарда евро или 3,5% от БВП на страната.

Общата стойност на облигациите, които са притежание на хедж фондовете и не участваха в програмата за преструктуриране на дълга са на стойност 6,4 милиарда евро или 3,5% от БВП на страната.

Първите непокътнати от преструкторирането облигации бяха изплатени през месец май 2012. Тогава Гърция върна на инвеститорите 435 милиона евро. Последваха падежи през септември и декември миналата година на обща стойност 440 милиона евро. През април тази година държавата изплати още едно задължение от 430 милиона евро и сега предстои изплащането на други 1,3 милиарда евро. Останалата част от 3,8 милиарда евро от облигациите, които останаха извън дълговото преструктуриране са разбити на по-малки части до 2057 година.

Междувременно страната трябва да продължи стриктно да изпълнява задълженията си по Меморандума за финансова помощ, за да да може да получава помощ от европейската система и Международния валутен фонд.

Сериозни проблеми в изпълнението на оздравителната програма създават разходите в здравната система, които надвишават с около 2,5 милиарда евро предвиденото. Задънената улица, до която стигнаха и приватизациите също създава неприятности в приходната част на бюджета.

Трудностите в консолидацията на бюджета накара представителите на надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия да си тръгнат от Атина тази седмица без да могат да изготвят доклад за състоянието на икономиката. Те дадоха допълнително време на гръцкото правителство да провери от кои източници може да запълни празнините, за да продължи помощното финансиране. Надзорниците се очаква да се върнат в гръцката столица в края на следващата седмица, за да проверат напредъка на програмата и да приключат отчета си за лятото.

Надеждите за намаляване на ДДС в ресторантьорството явно няма да се оправдаят. Напротив, по всичко личи, че международните кредитори от Европа и МВФ настояват да се вдигне ДДС по островите, за да се попълнят липсите в бюджета, ако правителството се затрудни да намери други методи за компенсиране на загубите.

Социално-осигурителната система също ще получи нов удар, за да покрие дефицита на фондовете в здравеопазването. Не е изключено от септември да влезе ново намаление на пенсиите и разходите за здравно осигуряване, коментират анализатори. Все още не е ясно доколко това ще се приеме от широката общественост. За да няма неприятни изненади през 2014, държавното управления трябва да подготви стриктен план за данъчното облагане на недвижимите имоти, което осигурява добри попълнения в приходната част на бюджета.

Затварянето на национите радио и телевизия ЕРТ постави отново на дневен ред темата с преструктурирането на публичната администрация и нейните разклонения. До септември държавното управление трябва да е оценило качеството на дейността на 450 хиляди чиновници, за да може да отстрни 12,5 хиляди души от публичната администрсция, които не отговарят на критериите. Крайната цел на преструктурирането на държания сектор е до 2016 администрацията да е с 180 хиляди души  по-малко.

Докато международните кредитори и коалиционното управление на Андонис Самарас продължават да търсят начини да оздравят финансите на страната, рокадите в банковия сектор продължават. Пиреос официално обяви закупуването на Millenium, която бе дъщерна банка на португалската BCP. Преди приключване на придобиването, BCP рекапитализираха Millennium Bank с 274 милиона евро. С 139 милиона евро инвестирани от BCP в Millennium Bank през декември миналата година, общият размер на рекапитализацията достига 413 милиона.

Категории: Икономика банки криза Гърция рекапитализация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus