Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ново увеличение на цената на тока до 49%

12 Декември 2012 / 21:12:04  GRReporter
1855 прочитания

През 2013 идва ново драстично повишение на цената на електричеството за битово потребление. То ще се движи от 15% до 49% и нивото на увеличението зависи от месечното потребление. Искането е на управлението на националната електрическа компания ДЕИ и включва план за отмяна на скалата на потребление. Освен битовите потребители, повишение ще понесат и търговските обекти и средните производствени единици. Общо електричеството за малките индустриалци и домакинствата в страната, които ползват ток с ниско напрежение ще нарасне средно с 25%.

Завишаването цената на тока ще стане на три етапа. Първото повишение ще  дойде още на първи януари 2013, когато средно цената на тока ще скочи с 10,8%. Следващото ще е през май месец 2013, което ще натовари сметката за електричество средно със още 6,3%, а последното повишение ще дойде през юли следващата година. До тогава ще бъдат премахнати различните нива на ценовата скала според нивото на потребление, което допълнително ще утежни сметките за електричество.

Предложението е свързано с ангажимента на страната да либерализира енергийния си пазар, а ценообразуването на електроенергията да се обосновава на връзката реални разходи и цена. ДЕИ изпрати искането си до Агенцията за регулация на енергийния пазар, която трябва да разреши увеличението на цените за електричество.

Преди да произнесе крайното си решение агенцията поиска от гръцката НЕК да й предостави детайлен бюджет, който да описва общите производствени разходи. Той трябва да включва фиксираните и променливите разходи на горивата, на различните категории оперативни разходи и цената на капитала. Регулаторната комисия е изискала от монополната фирма още поредица от данни, които да дадат цялостна картина върху нуждите от актуализиране на потребителските цени.

Повишението на цената на тока е неизбежно, подчертават гръцките анализатори. Това е условие, което е заложено в договорката на страната с надзорната тройка. Въпреки това според неофициална информация може да не се стигнат нивата вписани в предложението на ДЕИ.

Заместник-министърът на енергетиката и околната среда Асимакис Папагеоргиу заяви, че правителството ще положи усилия да защити най-слабите слоеве на обществото от идващите увеличения. “Агенцията за регулация на енергийния пазар е независим орган и обективен наблюдател. Тя ще определи правилния хода на повишенията. Либерализацията на сметките за електричество, която сме задължени да въведем, ще хармонизира пазара ни с европейските стандарти. Колко ще бъде увеличението зависи сега от регулатора”, отбеляза Папагеоргиу.

Гръцките медии реагираха много остро на новината за драстичното повишение на цената на битовото електричество. Вестниците Вима и Неа излязоха със заглавие на първа страница “ДЕИ се побърка”, Нафтемборики нарече размера на повишението “сюрреалистично”, а телевизия Мега говори за “предложение-шок”.

Категории: ИкономикаПазариКомпании ДЕИ електричество повишение сметки за ток домакинства Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus