Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новото движение РИКССИ предизвика поредния разрив в ПАСОК

03 Декември 2012 / 17:12:00  GRReporter
1400 прочитания

Бившият министър на здравеопазването в последното правителство на ПАСОК Андреас Ловердос обяви днес създаването на ново политическо движение с името РИКССИ. Обявлението бе направено чрез личната страница на депутата: „Учредихме Радикалното движение за социалдемократически алианс. Каним всички, които са съгласни с нашите позиции и цели да подпишат учредителната декларация на електронната страница www.rikssy.gr”.

В нея се посочва, че целта на движението е да създаде национален план за изход от кризата, силна социална държава и справедливи правила за функциите на пазара. „Готови сме да започнем веднага политически, икономически и институционални промени”.

„Гърция е една богата страна, стига човешките и метриалните ресурси да не се губят за дребнавите интереси на малцина хитреци. С прилагането на нашата национална програма реалната икономика, заедно с малките и големите компании ще бъдат освободени от държавния сектор. Тя ще я освободи от бюрокрацията и бавното отдаване на правосъдие. Издаването на разрешителни ще се премахне, съдебните проверки на икономическите дейности ще се извършват бързо и рационално с помощта на една по-малка, но много по-резултатна схема. В същото време регулирането на пазара ще бъде печатът на нашата социалдемократичвска идентичност. За нас е скандално, че заплатите падат, цените се покачват, безработицата се увеличава, а банките отказват да помогнат на младите предприемачи и носителите на умни и приложими бизнес идеи, без да дават отчет на никого”, се посочва в манифеста на новото движение.

Андреас Ловердос го определи като социалдемократическа формация, която има за цел да се превърне в партия. РИКССИ е абревиатура на името Радикално движение за социалдемократически алианс. В същото време то се произнася по същия начин като думата „разрив”.

Веднага след появата на публикацията в личната му страница и в интервю за радио Скай 100,3 Андреас Ловердос заяви, че в ПАСОК не съществуват никакви противоречия и конфликти. Няколко часа по-късно обаче пролича с кого е разривът.

Депутатът бе отлюспен от парламентарната група на ПАСОК с писмено съобщение на лидера Евангелос Венизелос. В него той обвини някогашния си съюзник в борбата за председателското място в партията на „зелените”, че бойкотира подготовката на предстоящия конгрес на ПАСОК и инициативата й срещу расисткото насилие и ксенофобията на Златна зора.

„Г-н Ловердос не създаде течение или тенденция във вътрешността на ПАСОК, а движение, което цели да се превърне в партия. С цел да подсигуря стабилността на правителството и да приключат позитивно трудните преговори с партньорите  и кредиторите ни в продължение на месеци бях толерантен към вредни за партията ни действия. Настоятелни и организирано вредни.

Имах надеждата, че след решението на Еврогрупата и появата му в партийните органи г-н Ловердос щеше да затвори кръга на своята несигурност и да се включи отново в общите дейности на партията. За съжаление това продължи само няколко дни.

Сега, когато ПАСОК организира едно ново „ние” с много усилия и трудности, някой избра своето „аз”. Жалко.

ПАСОК продължава с тези, които искат и могат. Партията е отворена за диалог и общи действия с всички онези, които вярват в ценностите на европейските демократи и социалисти”, се посочва в съобщението на Евангелос Венизелос, който в края съобщава, че Андреас Ловердос вече не е член на парламентарната група на ПАСОК.

Така бе сложен краят на един съюз, който започна преди 10 месеца с горещи обещания за единство, „защото партията ни не издържа повече разделения и страната има нужда от стабилност”, както беше заявил тогава бившият здравен министър.

След поредното отлюспване парламентарната група на ПАСОК намаля до 25 депутати. Все още не е ясно кога ще бъде представено официално новото движение. 

Категории: Политика ПАСОК Андреас Ловердос отлюспване ново политическо движение РИККСИ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus