Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ОПАП остава с отлични финансови резултати въпреки кризата

29 Март 2012 / 15:03:42  Виктория Миндова
2150 прочитания

Монополистът на гръцкия пазар на хазартни игри - държавната компания ОПАП обяви резултатите за 2011, които въпреки кризата остават положителни. Дружеството е завършило с над 537 милиона евро чиста печалба въпреки, че миналата година се оказа една от най-тежките за гръцката икономика и рецесията надскочи седем процента. Спадът в чистата печалба на компанията е 6,7% в сравнение с резултатите от 2010, но предвид обстоятелствата и макроикономическото състояние на страната, това намаление не се оценява като драматично. Цените на акциите на предприятието се търгуват за около седем евро на акция, което е двойно по-малко от стойностите през миналата година.

На пресконференция за представянето на годишния резултат от дейността изпълнителният директор на дружеството Янис Спанудакис заяви, че средно доходността на акционерите на ОПАП се изчислява на 10% спрямо данните от последните десет години. Един от успешните ходове на компанията през миналата година бе да удължи лиценза на 11-те хазартни игри, които предлага на гръцкия пазар до 2030. ОПАП ще има монополно право да ги разпространява до 2020, а в следващото десетилетие ще се даде право и на други компании да се включат в експлоатирането на игри като Кино, Лото, Джокер и други.

През миналата година дружеството се сдоби и с правото да пусне в действие на вътрешния пазар така наречените VLTs машини (Video Lottery Terminal). Те представляват игрални автомати, при които се залага на резултата на видео игра. При всяка игра няма натрупване на време и шансовете на играча не се увеличават, ако играе по-дълго.

VLTs игрите ще бъдат пуснати на пазара в специални игрални центрове, като ОПАП не смята да използва вече установената верига за държавни хазартни игри с около 5000 пункта в цялата страна. През второто тримесечие на годината трябва да се утвърди и гласува нормативната рамка, в която ще се използват тези игрални апарати. В третото тримесечие ще се избере техническия доставчик чрез държавен конкурс за тяхното внедряване и поддръжка и към края на годината те трябва да бъдат пуснати в действие. Засега кандидати да поемат техническата поддръжка на новите електронни хазартни машини са I2 (Intralot), G2 (Lottomatica) и Playtech.

От управлението на ОПАП не говорят много ентусиазирано за частичното раздържавяване на дружеството, но подчертават, че който реши да инвестира в тях може да очаква скок на печалбата си. В най-скоро време се очаква ОПАП да извади на пазара 29% от акциите, като част от приватизационната програма на страната. Според Спанудакис инвеститорът или инвеститорите, които ще проявят интерес от една страна виждат перспективите за печалба, които ОПАП предлага, от друга по този начин ще дадат вот на доверие на Гърция. “Подобно действие би означавало, че инвеститорите считат финансовия риск в страната за управляем”. Все още няма потвърдена информация, че ОПАП ще влезе в списъка за приватизация до края на 2012.

Категории: ИкономикаКомпании ОПАП хазартни игри Гърция печалба VLTs
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus