Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обама максимално задоволи гръцките очаквания

09 Август 2013 / 07:08:48  GRReporter
1163 прочитания

    Гръцките медии триумфират след категоричната подкрепа, която американският президент Барак Обама изрази за Гърция по време на срещата си с премиера Андонис Самарас. Двамата политици дадоха съвместна пресконференция след края на разговорите, видео от която бе разпространено по-късно от пресофиса на Белия дом.

 

“Обама: Не само финансови ограничения”, това е заглавието на вестник Нафтемборики. Според изданието американският президент е заявил, че е получил уверенията на Самарас, че ще продължи с реформите, но не може да се продължава само с финансови ограничения. Успоредно трябва да се създават и работни места, е казал също Барак Обама. Нафтемборики твърди, че президентът на САЩ е признал, че пред Гърция стоят големи предизвикателства, но също така е изразил увереността си, че тя ще се справи.

    Според вестник Вима американският президент директно е казал, че не вижда финансовата дисциплина като решение за Гърция. “Барак Обама също така заяви, че Гърция се намира в един регион, пълен с проблеми и трудности и може да играе голяма роля за постигането на стабилност. За намирането на решения за проблемите, включително и за решаването на Кипърския въпрос. В края на изявлението си американският президент оцени срещата си с гръцкия премиер като изключителна”, пише още Вима.

    “Обама е за политиките, които ще доведат до икономически ръст”. Под това заглавие вестник Катимерини анализира срещата на двамата държавници и заключава: “Позицията на Вашингтон е ясна - трябва смесица от различни мерки в Еврозоната. Американското ръководство разкритикува Берлин за неотстъпчивостта му по отношение на финансовите съкращения. Това е една дискусия, която предстои да се проведе в Eurogroup, когато дойде моментът да се обсъди устойчивостта на гръцкия дълг”, пише още изданието.

    Още по-краен в оценката си е вестник Етнос, който пише в заглавие: “Обама подкрепи Атина и разкритикува Меркел”. “С фразата “Не виждаме финансовите съкращения като решение за Гърция” Барак Обама максимално удоволетвори очакванията на гръцкото правителство. Той не се ограничи само с общи приказки за подкрепа и стабилност, а отхвърли съкращенията като неизбежни за страната”, е коментарът на Етнос.

    Срещата между Барак Обама и Андонис Самарас не мина незабелязано и отвъд Океана. Вестник Wall Street Journal отбелязва в заглавие: Обама е уверен, че  Самарас ще продължи трудните реформи. “Администрацията на Обама се надява, че Самарас ще удържи правителството си на власт достатъчно дълго, за да проведе икономическите реформи, които са условие страната да получи помощта от милиарди долари от Международния валутен фонд и страните от Еврозоната. Падането на гръцкото правителство ще постави под въпрос изплащането на траншовете”, предупреждава авторитетният финансов вестник.

    Андонис Самарас отдели специално време за екипа на вестник Washington Post, пред чиито журналисти е определил Гърция като “бастион на стабилността”. “Ако бях дошъл във Вашингтон година по-рано, вие щяхте да гледате на Гърция като на нестабилна страна, заобиколена от регион на стабилност. Сега ние изглеждаме добре в сравнение със съседните ни страни”, е казал Самарас пред екипа на вестника.

    Агенция Bloomberg отбелязва, че Барак Обама е уверил Андонис Самарас, че има американската подкрепа за трудните структурни реформи, които трябва да проведе. “Залогът е голям. Не само за Европа, но и за световната икономика”, това според агенцията са били думите на американския президент.

Категории: Барак Обама Андонис Самарас среща във Вашингтон Белия дом пресслужба финансова дисциплина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus