Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live “Обесете предателите”, приканва самоубиецът в предсмъртното си писмо

04 Април 2012 / 19:04:47  GRReporter
1311 прочитания

77-годишният мъж, който днес се простреля с пистолет в слепоочието на площад Синтагма пред изумените погледи на минувачите призовава младите гърци да обесят предателите и да напълнят пространството пред парламента с бесилки. В предсмъртното си писмо той казва: “Окупаторското правителство на Цолакоглу унищожи всяка възможност за оцеляването ми. Не мога да намеря друг достоен начин да реагирам преди да започна да ровя из кофите за боклук”. Георгиос Цолакоглу е гръцкият министър-председател , колаборирал с германците по време на окупацията през Втората световна война. Паралелът с днешната криза в Гърция е очевиден. "Ако някой мой съгражданин беше взел Калашников, аз щях да го подкрепя", признава още самоубиецът.

    Трагичният инцидент веднага бе използван от движението на негодуващите, които чрез страницата си във фейсбук призоваха съподвижниците си да се съберат на площада пред парламента, за да изкажат възмущението си от предателската според тях политика на гръцкото правителство, което успя да си осигури подкрепата на Международния валутен фонд и Европейския съюз, за да не позволи страната да банкрутира.Още от сутринта съвсем спонтанно много граждани поставяха цветя и бележки на дървото, до което пенсионерът бе избрал да сложи край на живота си.

В момента на площада има стотици хора, които са се струпали около Паметника на незнайния войн, а по стълбите към парламента са се разположили силите за борба с масовите безредици. Петима младежи с каски и ски маски разбиват в момента мраморното стълбище на пет-звездния хотел Великобритания на площад Синтагма. Гръцката столица се готви за тежка нощ.

    Тази сутрин опит за самоубийство направи и 32-годишен мъж на остров Хиос, който се простреля с ловната пушка на баща си. За негов късмет, огнестрелната рана е в гърлото и въпреки, че състоянието му е тежко, изстрелът не е бил смъртоносен. След няколкочасова хирургична операция състоянието на жертвата се е стабилизирало и той е бил транспортиран с военен самолет С-130 до Атина, където лечението му продължава. Според близките му е имал и финансови, и психични проблеми.
От началото на икономическата криза в Гърция са регистрирани 1900 самоубийства.
  

Категории: показно самоубийство площад Синтагма икономическа криза ГърцияКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus