Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Облагат борсовите транзакции с 15% данък

10 Октомври 2013 / 15:10:44  GRReporter
1105 прочитания

Сериозни промени се задават на фондовия пазар по отношение на данъчното облагане на акциите, което ще влезе в сила от 1 януари 2014, въпреки че окончателните решения все още не са взети.

Новият данъчен закон, който ще влезе в сила в началото на следващата година, предвижда самостоятелно облагане на печалби от поскъпването на акциите (разликата между покупната и продажната цена на акциите, при положение, че последната не превишава първата) с коефициент 15%. До момента подобен данък не е съществувал. Единственият данък в тази област е този, с който се облага продажбата на акциите и който е равен на 2/1000 от общата стойност на продажбата.

Проблем засега остава избягването на двойното данъчно облагане със страни, с които Гърция няма подписани договори за неговото избягване, главно Англия и САЩ.

Вторият проблем, който предизвиква сериозно безпокойство сред високопоставени представители на капиталовия пазар е, че докато в първоначалния си вариант данъкът върху печалбите от поскъпването на акциите трябваше да замести данъка върху продажбата на акциите, в крайна сметка изглежда, че ще влязат в сила и двата данъка.

Смята се обаче, че по законодателен път ще се реши въпросът с пълното разграничаване на борсовите транзакции от бизнес сделките, за да няма случаи, в които инвеститори на борсата да бъдат определяни като търговци, с произтичащите от това задължения.

По всяка вероятност що се отнася до поскъпването на акициите ще бъде въведен необлагаем праг, чийто размер се очаква да бъде определен между 25000 - 50000 евро. Това ще облагодетелства малките инвеститори. Решението за въвеждането на необлагаем праг се взема след бурните реакции на представители на пазара, тъй като подобен необлагаем минимум съществува и при покупко-продажбата на недвижими имоти.

Приспадането на загубите и печалбите от акциите ще се извършва с течение на времето, но все още не е съвсем ясно дали това приспадане ще се отнася до всяка акция поотделно, до всеки портфейл поотделно (акции, облигации, деривати и т.н.) или до целия портфейл на на инвеститора.

Атинската фондова борса издържа

При вчерашната сесия основният индекс показа забележителна издръжливост, въпреки сериозната корекция главно на банковия сектор. Останалите blue chips обаче задържаха пазара на високи нива. Със сигурност корекцията не промени краткосрочната тенденция на борсата, която остава възходяща.

В края на сесията индексът се изкачи до 1.104,9 и чрез търговете приключи на 1.111,71 с незначителна печалба от 0,11%.

68,5% от оборота при транзакциите се извърши с акциите само на седем компании и банки (Националната банка на Гърция, Телекомуникационната компания ΟΤΕ, Банка „Пиреос“, Телевизия „Алфа“, Държавната компания за спортни залагания ΟΠΑΠ, Алфа Банк, Държавната електрическа компания).

Ликвидацията на ценни книжа трябва да се смята за напълно разумна, тъй като инвеститорите ги продадоха, за да заключат печалбите от предишните дни.

Следва да се подчертае, че при вчерашната сесия не бяха отбелязани открити продажби, което означава, че и предлагането е преминало гладко, и продавачите не са били агресивни.

Историята на гръцката фондова борса остава жива, като следва да се подчертае, че докладът на Международния валутен фонд не повлия на гръцкия фондов пазар, поне засега. Във всеки случай движението на пазара в непосредствено бъдеще ще определи до голяма степен и движението му до края на годината.

 

 

Категории: Атинска фондова борса транзакции данък двойно данъчно облагане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus