Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обновени листи за големите, никаква промяна в бюлетините на малките партии

30 Май 2012 / 14:05:39  GRReporter
1693 прочитания

Докато обикновено са последните, които обявяват състава на бюлетините си, за повторните избори на 17 юни Нова демокрация и ПАСОК вече представиха листите с кандидатите на партиите преди по-малките си опоненти. Все пак така наречените „държавни” бюлетини, т.е. почетните листи се очаква да бъдат оповестени след няколко дни.

От Нова демокрация бяха обявени имената на 412 кандидати за депутати, 43 от които ще участват в избори за пръв път. Сред тях 139 са жени. 14 са членове на Демократичния алианс на Дора Бакояни, а още петима са „покаяли” се бивши членове на Независимите гърци на Панос Каменос. Трима кандидати са „блудни” синове, завърнали се от ЛАОС. Кандидат на „сините” е и Стелиос Ставридис, който на 6 май оглави почетната листа на партия Драси.

Съставянето на бюлетините бе съпроводено от много реакции от страна на недоволстващи „сини”, които бяха избутани от кандидатите на Дора Бакояни, след завръщането й в партията – майка. В някои райони те успяха да надделеят и така позициите, които имат по-големи шансове да бъдат избрани бяха заети от тях.

В бюлетините на ПАСОК новите имена са 36. От списъка на кандидатите отсъстват имената на известни партийни представители, които в миналото са заемали високи постове и участваха в изборите през май. Сред тях са бившият председател на парламента Филипос Пецалникос и председателят на парламентарната комисия, която оневини Акис Цохадзопулос, Сифис Валиракис.

От СИРИЗА обявиха, че няма да правят никакви промени в бюлетините. Говорителят на партията Панос Скурлетис заяви, че това се прави „с пълен респект към реда, който бе наложен от електората”.

Той опроверга медийни публикации, според които „старата гвардия на ПАСОК е преминала към СИРИЗА”. От партията твърдят, че бившият министър от ПАСОк Лука Кацели може и да е изразила подкрепата на партията си Социален алианс към СИРИЗА, но нямало да вземе участие в изборите.

Същите остават и бюлетините на Демократичната Левица, към които бяха добавени още двама кандидати.

В същото време ново социологическо проучване на агенция GPO сочи седемпартиен парламент и първенство на Нова демокрация на предстоящите избори. По-конкретно 23,4 на сто от участниците са заявили, че ще гласуват за „сините”. СИРИЗА е на второ място с 22,1 на сто, следва ПАСОК с 13,5 на сто, Независимите гърци със 7,4 на сто, Комунистичеката партия с 5,9 на сто, Демократичната Левица с 5,1 на сто и Златна зора с 4,2 на сто.

Според изследването коалицията между партиите „Пресъздай Гърция” и Драси ще печели 2,6 на сто от гласовете и ще остане извън парламента. Следват я партия ЛАОС с 2 на сто и Зелените еколози с 0,5 на сто от мненията.

На въпроса „кой смятате, че ще спечели изборите” 56,6 на сто от участниците са посочили Нова демокрация, 33,6 на сто – СИРИЗА и едва 0,5 на сто – ПАСОК. Андонис Самарас води в класацията за предпочитан премиер с 22,7 на сто, а Алексис Ципрас и Евангелос Венизелос си поделят втората позиция с 19,1 на сто. Далеч по-назад са лидерът на Демократичната Левица Фотис Кувелис с 8,1 на сто и на Независимите гърци, Панос Каменос с 4,4 на сто.

66,4 на сто от участниците са заяили, че искат коалиционен кабинет срещу 30,3 на сто, които искат еднопартиен. За по-подготена да управлява се смята Нова демокрация с процент 33,1 на сто. Следва СИРИЗА с 16,1 на сто и ПАСОК с 10,2 на сто от мненията.

Най-голямата вина за провала за съставяне на правителство след изборите на 6 май участниците в изследването приписват на Алексис Ципрас с процент 47,9 на сто. 14,7 на сто са определили за виновник Андонис Самарас, 4,4 на сто – Евангелос Венизелос и 3,2 на сто – Фотис Кувелис.

На въпроса колко вероятно смятат, че е излизането на Гърция от еврозоната 45,4 на сто от участниците отговарят с „много” или „доста”, а 48,4 на сто с „малко” и „изобщо”.

19,9 на сто са заявили, че водещото в избора им на 17 юни ще бъде промяната на меморандума, 15,3 на сто – неговото премахване, 24,6 на сто - подсигуряването на оставането на Гърция в еврозоната и 36,5 на сто – възможността за управление на страната.

55,3 на сто от участниците нямат положително мнение за коалицията между Дора Бакояни и Андонис Самарас, докато 40 на сто я одобряват.

58,2 на сто смятат, че високият процент, който получи СИРИЗА на 6 май е бил вот срещу досегашната политическа система, 28,2 на сто – че е бил вот срещу меморандума и само 6,3 на сто – че е бил вот с ясното желание за сформиране на ляв кабинет.

Съответно шест от всеки десет участници са на мнение, че голямата подкрепа към Златна зора е вот на протест към политическата система, 29,3 на сто – че е вот за прогонването на имигрантите от Гърция и едва 4,8 на сто – че е вот на подкрепа към крайната Десница.

На въпроса какво трябва да направи следващото правителство 20,4 на сто от участниците са отговорили, че трябва да се оттегли или да анулира меморандума, а 77,8 на сто – че трябва да въведе поправки в него след преговори с кредиторите. 80,9 на сто от тях са заявили, че Гърция трябва да остане в еврозоната на всяка цена срещу 18 на сто, които се колебаят или са категорично против участието в общата европейска валута. 

Категории: Политика избори бюлетини социологическо проучване меморандум еврозона
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus