Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Оборотът на търговците в неделя се удвои

28 Декември 2012 / 21:12:02  Виктория Миндова
1155 прочитания

Работата в неделя за гръцките търговци се оказа една от най-спорните теми на новия век за страната в криза. Желанието на правителството да реформира вътрешно икономическия модел намери своите противници на много фронтове, един от които бе и търговията.

Традиционно коледния сезон е свързан с увеличаване на потреблението и високи обороти в търговските обекти. Ако се разходите по атинските улици в празничните дни ще установите, че въпреки кризата хората пазаруват и то без задръжки. Търговските райони като улица Ерму, Монастираки и Колонаки са залети от потоци хора, които не чакат намаленията, а са се впуснали в празнични покупки.

Въпреки това, тази година данните от официалните търговски съюзи сочат, че декемврийските покупки са спаднали средно с 20%-25% в сравнение със същия период на 2011 и някои от търговците сериозно негодуват. Според председателят на Търговския съюз в страната Василис Коркидис годишния търговски оборот е намалял с 10 милиарда евро, което означава, че държавата ще получи средно четири милиарда евро данъци по-малко. В личния си профил в Туитър, Коркидис се оплаква: “Още една година със слаб интерес по Кледа. Основна отличителна черта на всички магазини ще е отново бедния оборот”.

Проучването на GRReporter посочи, че това мнение не се споделя от всички. “В неделя 23 декември, която беше първата от двете работни недели по Коледните и Новогодишните празници беше един от най-успешните ни работни дни в годината. Оборотът се удвои, а обемът от клиенти беше невиждан”, заяви специално за GRReporter управителка на магазин от международна верига за младежка мода. Тя разказа, че в неделята преди Коледа посетителите са били главно млади хора и семейства с малки деца, които през работната седмица работят до късно и нямат време за обикаляне по магазините.

“Хората ни поздравяваха, че сме отворени в неделя”, заяви тя и допълни, че клиентите са по-предразположени да пазаруват, ако знаят, че не са притиснати от времето, както е през делничните дни. Търговката не отрече, че хората през 2012 са по-съобразителни как си харчат парите в сравнение с потребителското поведение преди три години. В момента имат предимство качеството и функциалността, а не количеството, което не се отразява толкова лошо на оборота, както го описват някои представители на сектора.

“Подкрепяме идеята на правителството магазините да имат възможност да работят в неделя през цялата година. Премахването на ограниченията ще даде възможност на избор както на търговците, така и на потребителите да подредят своите приоритети и смятам, че ще даде възможност за повишаване на постъпленията, както в касите, така и в държавната хазна от събраните данъци”, пояснява тя.

Упорството на част от търговските кръгове неделя да остане почивен ден за магазините е свързано със съществуващото досега законодателство. То принуждава работодателите в търговския сектор да плащат със 75% по-висока надница на служителите си, които работят през уикендите от възнаграждението им през обикновен делничен ден. Малките търговци и занаятчии са едни от най-сериозните опоненти на либерализацията на работното време в сектора, но досега не са поискали официално правителството да отмени по-високото заплащане за съботно-неделния труд.

Неочаквано в петък Федерацията на служителите в търговския сектор обяви стачка и заплаши, че въпреки обявеният работен ден, магазините ще останат затворени. Служителите в търговията са призовани на 24-часова стачка и митинг в неделя 10 часа сутринта на площад Синтагма, за да протестират срещу настояването на правителството да позволят на магазините да работят в неделя. Засега не се знае дали стачката ще успее, но общото настроение е, че участието в протеста няма да е силно.

Категории: Икономика търговия спор неделя Гърция потребление
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus