Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обърканите компетенции в управлението пречат на Гърция да усвои европейските средства

13 Юли 2012 / 16:07:56  Анастасия Балездрова
2648 прочитания

Необходимо е в Гърция да се създаде добра за инвеститорите бизнес среда, заяви европейският комисар по въпросите за регионалното развитие Йоханес Хан по време на посещението си в Атина.

Той е първият високопоставен европейски представител, който посещава страната след дългия предизборен период и двете поредни изборни надпревари. В Атина той се срещна с премиера Андонис Самарас, министрите на финансите и развитието, Янис Стурнарас и Костис Хадзидакис, както и с кмета на столицата Георгиос Каминис.

„За мен най-сериозното препятствие за оползотворяването на европейските средства са компетенциите, които са напълно объркани между министерствата, а често и между местното, регионалното и централното управление”, посочи еврокомисарят и допълни, че правителството може да бъде подпомогнато много от Ударната група за Гърция за тяхното правилно и конктретно разпределение.

Йоханес Хан посочи, че по време на срещите си е установил закъснения в осъществяването на проектите и усвояването на средствата, но изрази надеждата, че новото правителство е решено да наваска загубеното време.

Като най-крещящ пример в тази насока той посочи, че усвояването на средства за социална политика от страна на Гърция е много ниско. „Учудвам се как процентът на усвояване на тези стредства от една страна с толкова много безработни може да бъде по-нисък от средната стойност за целия Европейски съюз”. Според Йоханес Хан, поради същите причини има забавяне в осъществяването на проекти като управлението на отпадъците, създаването на имотен регистър и строенето на магистрали.

Според Йоханес Хан интересът за инвестиции в Гърция е голям, но все още съществуват сериозни пречки, като сложната процедури около издаването на разрешителни, неясната данъчна система и големите срокове за уреждането на съдебните въпроси.

Евромисарят отдаде особено значение на разговора си с министъра на развитието Костис Хадзидакис, когото определи като най-подходящия да поеме конкретните въпроси член на кабинета. „По време на мандата си в европейския парламент Костис Хадзидакис беше председател на комисията за регионално развитие и знае как да работи със структурните фондове”.

Йоханес Хан заяви, че с министъра на развитието са разговаряли за списъка с приоритетите и хода на изпълнението на 181 проекти на стойност 11 милиарда евро, които са включени за финансиране в Националната референтна стратегическа рамка. 15 от тях, на стойност 250 милиона са напълно завършени, а други 100 се очаква да бъдат завършени навреме. За останалите той посочи, че „трябва да видим как ще напреднат”.  

Двамата политици са разговаряли за концесионните договори за управлението на магистралите, техния мениджмънт, незаконните сметища, финансирането на малките и средните предприятия и за имотния регистър, чието отсъствие затруднява особено инвеститорите, понеже не е ясно кой имот принадлежи на кого.

„Интерес към страната обаче има. В нея има потенциал и смятам, че ако заработим всички заедно, тези трудности ще могат да бъдат превъзмогнати с цел възраждането на икономиката. Винаги съм бил оптимист, а след това посещение това мое чувство е по-силно от всякога”, посочи Йоханес Хан и с усмивка допълни, че това лято той и семейството му са решили да прекарат почивката си в Гърция. 

Категории: ПолитикаИкономика регионално развитие еврокомисар Йоханес Хан магистрали имотен регистър Костис Хадзидакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus