Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Огнен ад в Каристос

23 Август 2010 / 11:08:16  GRReporter
2225 прочитания

Много жители на селата около Каристос през нощта в събота срещу неделя напуснаха домовете си ужасени от пламъците, които силният вятър водеше право към къщите им с огромна скорост. Хотелите в областта бяха изпразнени, много туристи избягаха паникьосани, а други останаха цяла нощ на плажа или в близост до морето, за да просляедят развитието на събитията.

„Мои колеги хотелиери казаха, че сградите на хотелите им са пострадали, но до момента няма официално заявление за щетите. До момента изглежда, че най-вече са пострадали селски ферми за туризъм” заяви председателят на Съюза на хотелиерите на Евбея Харис Митрос за вестник Етнос. Г-н Митрос отбеляза, че от днес сутринта ще стане ясно доколко пожарът е ударил туризма в областта и дали ще има анулациите за престой, тъй като тази седмица се очакват нови туристи, които са от последната за сезона вълна на „отпускари”.

Както заяви за телевизия Mega заместник-кметът на Каристос Андонис Полихрониу, осем къщи са изгорели, както и много дворове, а пожарът е унищожил хиляди маслинови дръвчета и реколта. Кметът на Каристос Спирос Платимесис заяви вчера, че е много вероятно пожарът да е резултат на умишлено подпалване. „Казаха ми, че вчера вечерта (в събота) пожарът е започнал да гори от четири огнища същевременно, което навежда на мисълта, че може да е умишлен палеж” заяви.

До 18:30 ч. вечерта вчера повече от 70 пожарникари се бориха с пламъците при много тежки условия, тъй като токът беше прекъснат, защото изгоряха дървени стълбове на електрозахранването, което от своя страна доведе и до проблеми при захранването с вода. Много от жителите на местността, които в първите утринни часове се завърнаха по къщите си, помогнаха за потушаването на пожара. Пожарникарските самолети не можеха да хвърлят вода заради силните ветрове, нито пък да вземат вода от морето заради големите вълни. Късно следобед, когато поспряха ветровете, в погасяването на пожара се включиха четири хеликоптера. В същото време пожарът вече се беше отдалечил от заселените места и се беше разцепил на два големи фронта – единият на изток от областта Аеторахи, а другият на север към областта Кокинохома. Проучването на причините за пожара са поели от Дирекция за Престъпленията и Умишлените палежи, чиито екипи вече се намират в Каристос.

Трябва да отбележим, че преди месец пак бушува пожар в същата местност, който не се разпространи в голяма област, но през 2009 г. пак там пожар направи на пепел 100 000 декара гори и ниви. Вчера вечерта пожарът в Каристос горя в планинската част като опожари ниска растителност, но до там беше доста трудно да се придвижат дори пожарникарите от пехотинската част. Тази година е третата поредна, в която гори област Каристос.

Пожари горяха и в други области на Гърция като най-големи бяха тези в Итилос Лакония, в Араксо Ахаиа и в областта Тогани Кератеа в Атика, които бързо бяха изгасени.

Вчера 55-годишен мъж загуби живота си в нива близо до село Родакино в областта Ретимно на остров Крит, където голям пожар изгори хиляди декари тревна растителност. Предполага се, че мъжът се е задушил. В областта Родакино действат все още 14 пожарникари и 7 пожарни коли. Невероятни щети причини пожарът в областта Превели пак в Ретимно, където на пепел стана красивата и втора по големина на острова гора от палмови дръвчета. Пламъците на пожара стигнаха до историческия манастир на Превели и го заплашиха с подпалване.

За днес в червена зона на опасност се намира област Атика и още много райони на страната. Според съобщение на Главния секретариат за гражданска защита е забранено преминаването на коли и престоя на туристи в националните резервати, в горите и в заплашените области. Освен в Атика голяма опасност от пожари съществува в Беотия, Евбея, Арголида, Коринт, Лакония, Лесбос, Самос, Хиос, Цикладските острови, Крит, областта Еврос и на Халкидики.

 

 

Категории: Актуално пожар Евбея туристи острови опасност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus