Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Огромен натиск над пристанищните работници да прекратят стачката

09 Ноември 2009 / 20:11:38  GRReporter
1571 прочитания

Виктория Миндова
    Стачката на пристанищните работници в Пирея е неоснователна и незаконна и трябва и се прекрати незабавно. Това се твърди в съдебния иск, внесен в районния съд в Пирея от преседателя на Атинската камара на търговците и индустриалците Константинос Михалос срещу Съюза на пристанищните работници.  Ако стачката се признае за незаконна, Съюзът на пристанищните работници ще е задължен да заплати парично обезщетение за всеки ден от продължаващите стачни действия. В райония съд бяха внесени още два иска със същото съдържание от страна на Камарата на търговците и индустриалците от Пирея и Камарата на Месиния.
    В съдебната зала се взе решение трите иска да се разгледат заедно тъй като обвинението е общо. След изслушване и на двете страни, съдът ще заседава и се очаква да излезе с решение най – късно до сутринта вторник, 10 ноември 2009 година.
    Докато съдът заседаваше стотици служители на пристанището се бяха събрали в знак на солидарност към управлението на съюза, който се бори и защитава техните интереси. Пред входа на съда бе поставена охрана от специалните части на полицията с борба с безредиците. За пристанищните служители е непонятно защо едно печелившо държавно предприятие като пристанище Пирея трябва да се приватизира и то с един изключително неизгоден според тях договор за гръцките интереси. Според стачкуващите за 2007 година пристанище Пирея е отчело 110 милиона евро оборот, 70% от който е направен от платформа 2, предмет на концесуалния договор с китайската Cosco.
    След като платформа 2 бе отдадена на концесия,  държавна собственост остава само платформа 1, която има значително по – малък капацитет и следователно по–малко работни места. Затова и пристанищните работници обявиха поредната 48-часова стачка. Досегашният собственик на пристанището, държавната компания ОЛП иска да се изтегли 2 месеца по-късно, за да се продължат преговорите между работещите на пристанището и концесионера, така че да се дадат гаранции, че ще бъдат защитени работните права на служителите и няма да има масови уволнения.
    Правителственият говорител Георгос Петалотис обяви, че от началото на тази седмица встъпва в длъжност и нов управителен съвет на държавното предприятие ΟΛΠ, с председател Георгеос Аномеритис, бивш министър на търговското корабоплаване за периода 2001 – 2003 година. Аномеритис ще е основна фигура в преговорите с китайското дружество за промяна на някои от клаузите в договора за концесия. От китайска страна се очаква да пристигне в събота 14 ноември тази година Уей Цзан Фу, президент на дружество Cosco. В основата на евентуалните преговори ще са въпросите за запазването на интересите на служителите, заплащането и трудовите договорености, както и данъчните облегчения, записани в концесията.

Категории: Пирея стачка на докерите съдИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus