Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Огромни печалби за групата измамници в Института за социално осигуряване

10 Март 2012 / 12:03:13  GRReporter
1229 прочитания

Над 500 души обхваща вече разследването на Икономическа полиция и Института за социално осигуряване (ИКА) във връзка с крупната измама в размер на милиони евро, разкрита в клона на Осигурителния институт в Калитея. Това заявиха началникът на Икономическа полиция Никос Марку и управителят на ИКА Ровертос Спиропулос. Според техните изявления става дума за кражби в особено големи размери в ущърб на ИКА и огромни печалби за членовете на престъпната група.

Както заяви Спиропулос, до момента става ясно, че сумата от 244-те случая, при които служители и техни съучастници са източвали помощите „менте”, надхвърля 6 милиона евро. Същевременно обаче разследват други 260 случая, които може да утроят тази сума и тя да достигне 18-20 милиона евро от 2003, когато измамниците започват престъпната си дейност.

Сред посочените 500 души има и осигурени лица, които е възможно да не са знаели, че техните данни са използвани от служителите за източването на помощи в продължение на години.

Сред тях е и известна певица, която „останала като гръмната”, когато разбрала, че името й е използвано, за да се източват помощи.

Началникът на Икономическа полиция Никос Марку заяви, че седмината обвиняеми са източвали фалшиви помощи по следния начин: те самите или техни роднини и приятели са „зарибявали” сътрудници, като са ходели в магазини и фирми, намирали са работници или служители и са им казвали, че могат да им осигурят помощи. С тяхно съгласие разписвали изплащането на помощи, като задържали за себе си лъвския пай, а на осигурените лица давали малка сума.

Заместник-директорът на ИКА Дионисис Пацурис подчерта, че алчността на петте жени и на съпрузите на две от тях, срещу които са повдигнати обвинения, е преминала всякаква граница. Като характерни примери той посочи, че сред случаите с фалшивите помощи, източвани през всичките тези години, са тези на несемейно осигурено лице, получавало помощи за раждане, на друго несемейно осигурено лице, получавало помощи за пет деца, и на трето осигурено лице, на чието име била отпусната помощ за балнеолечение, по времето когато същото лице се намирало за лечение в болница.

Спиропулос заяви, че от август 2010, когато поел ръководството на ИКА, негов приоритет станала борбата с корупцията и присвояването на държавни пари, и подчерта, че проверките ще стигнат до най-високите етажи в йерархията на Осигурителния институт, като ще продължат и в други клонове, освен този в Калитея, където бе разкрита гигантската измама.

И директорът на ИКА и началникът на Икономическа полиция не пожелаха да посочат как са стигнали до разкриването на измамата. Спиропулос уточни, че не са стигнали до служителите заради луксозните автомобили и имоти, придобити от престъпната им дейност. Той подчерта обаче, че от тук нататък ще бъде проверяван щателно начинът, по който служителите в осигурителния институт придобиват имущество. Директорът на ИКА отбеляза, че от доста време институтът разполага с електронна система, която контролира с абсолютна точност всички финансови операции в ИКА и може да разкрие евентуални слабости във всеки един клон.

Повдигнати обвинения

Прокуратурата вече е започнала съдебно преследване срещу шест лица. Обвинения са повдигнати на четири жени и съпрузите на две от тях, обвиняеми за създаване на престъпна група, фалшифициране, измама, незаконно присвояване на средства и легализиране на приходи от престъпна дейност. Същевременно бе издадена заповед за задържането и на бивша служителка на ИКА в Лакония.

Стана ясно, че една от обвиняемите служителки, работила в клона на ИКА в Калитея,  и смятана за главно действащо лице в измамата, си е построила супер луксозна вила с площ стотици квадратни метри, басейн, тропическа градина, и параклис, в района на Варнава.  

55-годишната собственичка на вилата е била завеждаща отдел „Социални плащания” в ИКА, клон – Калитея, и заедно с четири свои колежки е обвинена за това, че е създала истинска „фабрика” за фалшиви помощи и предписания за отпускане на пенсии.

В дома на същата служителка са открити 967 000 евро, скрити в кутии с памперси, като същата е била собственичка и на луксозни автомобили. Съпругът й, пенсиониран служител в телекомуникационната компания на Гърция (ОТЕ), е обвинен от преследващите органи в пране на пари.

Във въпросната вила впечатление правят каменните постройки, градината с площ близо два декара, с басейн и място за посрещане на гости, както и новопостроеният параклис, чийто строеж е започнат през последните седмици, т. е. когато разследването за скандала в ИКА се намира в разгара си!

Според източници, този имот е закупен преди няколко години (тогава е бил изоставен и в лошо състояние) от високопоставената служителка на ИКА, която през последните години е вложила сериозни суми, за да го ремонтира.

Полицейските служители, извършили огледа във вилата във Варнава, споделят: «останахме изненадани от лукса на тази вила, собственост на една действаща служителка в ИКА и нейния съпруг, пенсионер от държавния сектор».

В същото време съседи и познати на семейството на 55-годишната служителка говорят, че тя е «скромен и възпитан човек», и не скриха изненадата си от замесването й в скандала.

 

 

Категории: ИКА Институт за социално осигуряване измама фалшиви помощи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus