Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Олигарси и милионери се пазарят за инвестиции в Гърция

13 Септември 2013 / 13:09:20  GRReporter
1675 прочитания

Гърция вече привлича международния инвестиционен интерес, като представители на чуждестранни фондове и магнати осъществяват последователни срещи с ресорните министри, а някои от тях посещават и премиерската резиденция.

Предпочитанията на инвеститорите са съсредоточени в следните отрасли: недвижими имоти, енергетика, земеделски стоки, хранителни продукти и туризъм.

С ясен дневен ред и конкретни инвестиционни планове в областта на туризма в Атина пристигна собственикът на остров Скорпиос Дмитрий Риболовлев. Руският магнат се срещна със заместник-министъра на регионалното развитие и конкурентността Нотис Митаракис, и заяви интерес към използването на яхтени пристанища и малки хотелски комплекси.

«Гърция е интересна страна за инвестиции», заяви говорителят на Риболовлев Сергей Черницин. По време на срещата руският олигарх бе информиран от заместник-министъра за състоянието на гръцката икономика и съществуващите в страната инвестиционни възможности. Днешната среща беше първата след отправената от Нотис Митаракис покана, като ще последва втора с човек от екипа на Риболовлев. Според източници, руският магнат се е срещнал късно вечерта в четвъртък и с гръцкия премиер Андонис Самарас, а делегация на правителството на Обединените Арабски Емирства начело с държавния секретар Султан ал-Джабер се е срещнала със заместник-министъра на развитието.

Обединените Арабски Емирства изглеждат готови за инвестиции в Гърция в области като енергетиката, недвижимите имоти, земеделските стоки, хранителните продукти и туризма.

Освен частните инвестиции особен интерес е проявен и към приватизационните сделки в областта на енергетиката, както и към участие в създавания Фонд за развитие.

По-конкретно, що се отнася до Фонда за развитие, представителите на Обединените Арабски Емирства са поискали допълнителна информация, която ще им бъде предоставена в следващите дни.

На излизане от срещата ръководителят на делегацията Султан ал-Джабер подчерта, че икономическата ситуация в Гърция се стабилизира, перспективите са много добри, а двустранните отношения се намират на изключително добро равнище.

Ангажимент за инвестиции от Vodafone

Изпълнителният директор на Vodafone Group Виторио Колао се срещна в премиерската резиденция „Максиму” с министър-председателя Андонис Самарас.

Виторио Колао заяви, че е потвърдил ангажиментите на компанията на гръцкия пазар, която се подготвя за инвестиции в нови технологии.

Заместник-министърът на регионалното развитие Нотис Митаракис, който също участва в срещата, посочи, че изпълнителният директор на Vodafone Group е потвърдил инвестиционния интерес на компанията в Гърция.

Оптимизъм за инвестициите

Според ново изследване на Bloomberg, инвеститорите са настроени по-оптимистично от всякога по отношение на Гърция, като климатът се подобрява с бързи темпове за цялата еврозона и за други страни в нея, които са изправени пред дългова или кредитна криза.

В последния Bloomberg Global Poll 40% от участвалите в изследването висши служители на големи инвестиционни компании смятат, че евроикономиката се подобрява, резултатите й са четири пъти по-големи в сравнение с месец май, признак, че след три години и половина кризата се приближава към своя край.  

Вероятността Гърция да фалира продължава да е налице, според 62% от запитаните, този процент обаче е по-нисък отколкото бе през 2010, когато въпросът бе поставен за първи път. При това 31% смятат, че гръцката икономика ще се възстанови напълно без да настъпва кредитно събитие.

 

 

 

Категории: инвестиции министерство на регионалното развитие Обединени Арабски Емирства
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus