Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Олимпийските игри в нацистка Германия рекламират гръцкия туризъм

08 Ноември 2014 / 12:11:05  GRReporter
723 прочитания

Сцени от Олимпийските игри в нацистка Германия през 1936 бяха включени в юбилейното видео на Гръцката туристическа организация за 100 годишнината на гръцкия туризъм. Видеото беше представено за първи път в Лондон и гафът беше открит от вестник Guardian, който информира гръцките власти. Гръцката туристическа организация призна грешката си и  премахна въпросните кадри.

В свое обяснение от Гръцката туристическа организация  подчертават, че филмчето, като в десетминутния си вариант, така и 30-минутния включва сцени от запалването на олимпийския огън на Олимпийските игри в Атина, Лондон, Пекин, Москва и др. Между тях по грешка е включена и сцена от Олимпийските игри в Берлин през 1936. Грешката е открита и Гръцката туристическа организация незабавно е отстранила кадъра.

В първоначалното видео е включен кадър от церемонията по запалването на олимпийския огън на игрите в нацистка Германия през 1936. Във видеото се появява рус, синеок атлет, по каноните на арийската раса, държи факела, качвайки се по стъпалата, за да запали огъня. Сцената е кратка и след нея следват кадри от съвременни подобни церемонии

Това е част от филм на германската актриса, режисьорка и фотографка Лени Рифенщал, която става известна благодарение на пропагандните си филми, създадени за нацистка Германия.

Хитлер използва Олимпийските игри в Берлин за да пропагандира нацистката идеология.

Първоначалният вариант на филма е свален в сряда вечерта от YouTube, за д абъде изрязана въпросната сцена.

„Това е юбилейно видео за 100-годишнината на Гръцката туристическа организация, което беше представено за първи път във Великобритания и искахме да включва сцени от Олимпийските игри” заяви главният секретар на Министерството на туризма Панос Ливадас.

В телефонен разговор с Guardian той е признал, че се касае за грешка и е поел ангажимент тя да бъде поправена незабавно.

Грешката се приписва на технически пропуск и служители на министерството подчертават, че ня трябва да се акцентира върху нея, в момент, когато гръцкият туризъм отбелязва отлични резултати въпреки икономическата криза.

Обаче, както пише Guardian, мнозина смятат за грешка дори и това, че Гърция се представя по твърде експлоатирания начин като земя на богове, на митове и на древни герои.

Според публикацията, видеото, което трае почти 12 минути, започва по „необясними причини” със сцена от Ню Йорк и разказвачът е американец, който е участвал в зимните олимпийски игри през 1984, а не включва почти никакви сцени от съвременния зивот и съвременните гърци.

Това е поправеният филм.

Категории: Олимпийски игри нацистка Германия юбилеен филм Гръцка туристическа организация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus